Siirry pääsisältöön

Terveellistä herkuttelua - kookoslovee

Heissan!

Nappasin Ruohonjuuresta joku aika sitten ostoskoriini uuden tuttavuuden Foodinin luomu kookosmannapurkin. Tykkään kokeilla uusia tuotteita ja tämä oli sopivasti tarjouksessa.  Ruohonjuuri on minulle nykyään kuin karkkikauppa. Sinne on ihana pistäytyä katselemaan ja siellä on aina jotain maistiaisia, joiden innoittamana ostan joskus tuotteita kotiinkin. Täytyy myöntää, että suhtauduin ennakolta kookosmannaan pienellä varauksella vaikka rakastankin esimerkiksi kookosjukurttinameja.  Kookosöljyä olen maistellut superfoodeista kiinnostuneena, sen herättämättä kummempia intohimoja. Kookosmaito on tietyissä ruuissa must. Kookosjauhoja käytän välillä kun haluan leipoa hiilihydraattitietoisesti.
Mutta kookosmanna siis... En oikein tiennyt mitä odottaa. Ensi lusikallinen..Hmm.. Mitähän tästä nyt tuumisi.. Otetaas toinen.. Kolmas.. Ja kyllä.. Se koukutti.. Tämä tuote jakaa varmasti mielipiteet.. Miehen ilme kertoi paljon, kun maistatin mannaa hänellä. Onhan maku aika tuhti.  Pehmeä ja kermainen, mutta mielestäni samalla mukavasti makea. Kookoksen rakastajille siis oiva herkku ilman lisättyä sokeria. Tuote sisältää vain puhdasta kookoshedelmän lihaa. Hiilareita on siis varsin maltillisesti. Rasvaahan tässä on toki reilusti, mutta jos rajoittaa hiilareiden saantia, energiaa tulee saadakin tietysti enempi rasvan muodossa.

Nannaa mannaa..
Mihin kookosmannaa sitten käytetään? Itse bongasin ainakin kookosmannafudgereseptejä heti parikin kappaletta. Ensi maistamalla ihastuin enemmän tähän alunperin La Vida Fresca -blogista löytyneeseen. Fudge ei paljon sokeria kaipaa; kookosmanna itsessään tuo sopivan pehmeän makeuden. Lisäsin karppisokeria sekä himppusen hunajaa. Ainesosia en niin tarkasti mittaillut, koska kookosmannan ja maapähkinävoin saaminen ensin desimittaan ja siitä pois olisi ollut liian vaivalloista. Käytin silikonisia muotteja, jotka laitoin hetkeksi pakkaseen ja pian oli ihanaiset fudget valmiit. Maku oli ihanan pähkinäinen, kookoksinen ja täyteläinen. Kahvin kanssa mukava pieni herkku. Tuo kookosmanna oli myös kiva kahvin pehmentäjä. Jos olette maistaneet rasvakahvia niin jotain sen tyyppistä tästäkin varmaan saa loihdittua.




Kookosmannafudget


Ainekset noin 20 palaan:
2 dl kookosmannaa
1 dl makeuttamatonta pähkinävoita valintasi mukaan, esim manteli- tai cashewvoita (laitoin makeuttamatonta maapähkinävoita)
1-2 tl vaniljauutetta (käytin vaniljasokeria; toki terveellisempää saa käyttämällä tuota uutetta?)
hunajaa makusi mukaan (ehkä 1-2 rkl, lisää tarvittaessa enemmän)
ripaus suolaa (en laittanut)

Kookosmanna sekä maapähkinävoi kannattaa käyttää nopeasti mikrossa jolloin ne saa sekoitettua ja lisätään muut aineet- alkuperäisen ohjeen mukaan maustamiseen voi käyttää esim kuivattuja hedelmäpaloja tai marjoja, suklaata, (raaka)kaakaojauhetta, pienisteltyjä pähkinöitä, piparkakkumaustetta..  Sitten vaan silikonimuotteihin tai leivinpaperin päälle vuokaan ja pakastetaan kunnes kovettuneet. Jääkaappikin riittäisi jähmettämään nämä mutta pakastin toimi hyvin myös! :) Jos teit fudgen vuokaan, leikkaa se sopivan kokoisiksi paloiksi. Nauti kaffen kanssa!


Toisen fudgen ohjeen nappasin mukaan Ruohonjuuresta. Valmistus ei mennyt ihan nappiin, kiitos tehottoman blenderin; taatelit eivät murskaantuneet massaan kokonaan. Itseasiassa hyvin vähän.Heh.. Ihan kohtuullisen makuisia näistäkin tuli.. Varsinkin kun taatelinpala sattui suuhun. :D Niin ja tuota lucumaa minulla ei nyt ollu, mutta taatelit olivat lakritsipäällysteisiä, koska niitä sattui kaapissa olemaan. Ajattelin jostain syystä lucuman maistuvan lakritsille, mutta asiaa tarkemmin tutkittua ei se ollutkaan niin. ;D  Lucuma olisi tuonut lisää makeutta näihin, mutta minulla toimi näinkin. Käytin taas normivaniljasokeria. Nämä pistin myös pakkaseen jähmettymään ja säilytin samoin jääkaapissa, mutta se ero näissä oli noihin ensimmäisiin fudgeihin verrattuna että nämä taatelifudget pehmenivät jääkaapissa mössöksi. En tiedä teinkö sitten jotain väärin.. En jaksanut  mittailla niin tarkasti noita suhteita. :D



Väri olisi varmaan ollut tummempi jos olisin omistanut paremman tehosekoittimen. Kellään suosituksia? 



Kookosmannafudge 

1 dl kookosmannaa
0,5 dl vettä
5 kpl taateleita
2 tl lucumaa
ripaus aitoa vaniljaa

Mittaa kookosmanna ja vesi blenderiin ja surauta tasaiseksi massaksi. Nakkaa sekaan taatelit, joista on poistettu kivet, sekä lucuma ja vanilja. Sekoita niin kauan, että seos on samettista. Halutessasi voit leikata taatelin palasia massan joukkoon sattumiksi. Aseta valmis massa leivinpaperilla peitetyn vuoan pohjalle (tai silikonivuokiin kuten minä tein) ja nosta pakkaseen 20 minuutin ajaksi. Leikkaa haluamasi kokoisia palasia, ellet käyttänyt valmiita muotteja. Säilytä jääkaapissa tai pakastimessa.

Resepti: Aino Mäkelä/Foodin


Näiden lisäksi kookosmannasta saa tehtyä kookosmaitoa tai -kermaa. Sitä voi myös lisätä esimerkiksi smoothieihin tuomaan täyteläisyyttä ja hyvää rasvaa.

Jotta kookospläjäys ei jäisi vajaaksi esittelen vielä yhden kookostuotteen. Kyseessä on sipsien terveellisempi serkku, kookossipsi. Tämäkin tuote sisältää vain kookosta itseään sekä merisuolaa. Kyseisen pussin tilasin Matsmartista. Kookoksen olen jostain syystä yhdistänyt tähän saakka lähinnä makeisiin herkkuihin.  Tämänkin kohdalla kävi niin että vaikka aluksi maku tuntui hassulle, niin pian siihen tottui eikä se ollut ollenkaan hassumpi naposteltava. Ruohonjuuressa sattui olemaan myös hauskasti juuri nyt maisteltavana kookossipsi, joka oli maustettu chilillä. Siihen oli kuitenkin lisätty sokeria, joten jäänee minulta ostamatta.


Niin ja jottei menisi liian terveelliseksi niin muistin tässä juuri että siskoni toi joku aika sitten Marabon kookossuklaan maisteltavaksi. Nams. Maistui.

Semmoista tällä erää. Maistelkaapa te, jotka ootte kookoksen ystäviä. :) Onko teillä hyviä kookosherkkujen ohjeita jaettavaksi? Mukavaa perjantaita!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.