Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.
Sitruunakookoskakku
60 g kookosjauhoa
5 munaa
60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria)
115 g sulatettua voita
1/2 puristettua sitruunaa
1/2 tl sitruunankuoriraastetta
1/2 tl ksantaanikumia
1/2 tl suolaa
Kuorrute:
100 g Philadelphia-juustoa
n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan)
1/2 rkl sitruunankuorta
Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinteäksi taikinaksi. Lisää loput ainesosat ja keltuaiset ja sekoita hyvin, mutta varo vatkaamasta taikinaan liikaa ilmaa.
Kaada taikina vuokaan ja paista noin 30 minuttia.
Ota kakku uunista ja anna jäähtyä noin 20 minuutin ajan.
Vatkaa yhteen tuorejuusto, makeutusaine ja sitruunankuoriraaste. Levitä kuorrute täysin jäähtyneen kakun päälle. Koristele hiukan isommilla sitruunankuoripaloilla.
Hapankaalipiiras
Pohja:
100g voisulaa
1 keltuainen
1 dl mantelijauhoja
1 dl lupiinijauhoja
2 rkl psylliumia
2 dl emmentalraastetta
(0,5 tl suolaa)
1 tl leivinjauhetta
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää niihin voisula ja kananmunankeltuainen. Sekoita tasaiseksi. Painele piirasvuuan pohjalle ja reunoille ja esipaista 200 asteessa vajaa 10 minuuttia.
Täyte:
1 keskikokoinen sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
400 g hapankaalia
120 g smetanaa
1/2 tl kuivattua timjamia
1/2 tl kuivattua meiramia (laitoin rakuunaa, sopi hyvin sekin)
ripaus mustapippuria
2 rkl hunajaa
1 kananmuna (+ munanvalkuainen)
noin 2 dl voimakkaan makuista juustoraastetta (laitoin täytteeseen fetaa ja hieman raejuustoa ja piirakan pöälle juustoraastetta)
Hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja kuullota sipulisilppuja keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää hapankaali ja sekoittele haudutellen muutama minuutti. Lisää smetana, timjami, meirami, mustapippuri ja hunaja. Anna hautua miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen, noin 10 minuuttia. Siirrä kattila pois levyltä ja anna täytteen hetki jäähtyä. Sekoita hieman jäähtyneeseen täytteeseen reilu puolet juustoraasteesta sekä kananmuna. Levitä täyte esipaistetulle piirakkapohjalle sekä ripottele päälle loput juustoraasteesta. Jatka piirkan paistamista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Tarkkaile, ettei piirakka tummu liikaa. Piirakan tulisi olla kauniin kullanruskea.
Anna piirakan hetken aikaa jäähtyä ja vetäytyä ennen tarjoilua. Nauti raikkaan salaatin ja/tai bratwurstin kanssa. Piirakka maistuu mainiolta myös täysin jäähtyneenä tai vaikkapa jääkaappikylmänä seuraavana päivänä. (tai lämmitettynäkin)
Kommentit
Lähetä kommentti