Siirry pääsisältöön

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.








 



Sitruunakookoskakku

60 g kookosjauhoa

5 munaa

 

60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria)

115 g sulatettua voita

1/2 puristettua sitruunaa

1/2 tl sitruunankuoriraastetta

1/2 tl ksantaanikumia

1/2 tl suolaa

Kuorrute:

100 g Philadelphia-juustoa 

n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan)

1/2 rkl sitruunankuorta

 

Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinteäksi taikinaksi. Lisää loput ainesosat ja keltuaiset ja sekoita hyvin, mutta varo vatkaamasta taikinaan liikaa ilmaa.

Kaada taikina vuokaan ja paista noin 30 minuttia.

Ota kakku uunista ja anna jäähtyä noin 20 minuutin ajan. 

Vatkaa yhteen tuorejuusto, makeutusaine ja sitruunankuoriraaste. Levitä kuorrute täysin jäähtyneen kakun päälle. Koristele hiukan isommilla sitruunankuoripaloilla. 

 

Hapankaalipiiras 

 Pohja: 

100g voisulaa

1 keltuainen

1 dl mantelijauhoja

1 dl lupiinijauhoja

2 rkl psylliumia

2 dl emmentalraastetta

(0,5 tl suolaa)

1 tl leivinjauhetta

 Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää niihin voisula ja kananmunankeltuainen. Sekoita tasaiseksi. Painele piirasvuuan pohjalle ja reunoille ja esipaista 200 asteessa vajaa 10 minuuttia.

Täyte:

1 keskikokoinen sipuli

1-2 valkosipulinkynttä

1 rkl oliiviöljyä

400 g hapankaalia

120 g smetanaa

1/2 tl kuivattua timjamia

1/2 tl kuivattua meiramia (laitoin rakuunaa, sopi hyvin sekin)

ripaus mustapippuria

2 rkl hunajaa

1 kananmuna (+ munanvalkuainen)

noin 2 dl voimakkaan makuista juustoraastetta (laitoin täytteeseen fetaa ja hieman raejuustoa ja piirakan pöälle juustoraastetta)

Hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja kuullota sipulisilppuja keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää hapankaali ja sekoittele haudutellen muutama minuutti. Lisää smetana, timjami, meirami, mustapippuri ja hunaja. Anna hautua miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen, noin 10 minuuttia. Siirrä kattila pois levyltä ja anna täytteen hetki jäähtyä. Sekoita hieman jäähtyneeseen täytteeseen reilu puolet juustoraasteesta sekä kananmuna. Levitä täyte esipaistetulle piirakkapohjalle sekä ripottele päälle loput juustoraasteesta. Jatka piirkan paistamista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Tarkkaile, ettei piirakka tummu liikaa. Piirakan tulisi olla kauniin kullanruskea.

Anna piirakan hetken aikaa jäähtyä ja vetäytyä ennen tarjoilua. Nauti raikkaan salaatin ja/tai bratwurstin kanssa. Piirakka maistuu mainiolta myös täysin jäähtyneenä tai vaikkapa jääkaappikylmänä seuraavana päivänä. (tai lämmitettynäkin)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toskakakkua vhh-tyyliin

Moikka moi kamut! Perjantaita mennään ja kaffepaussilla istun edessäni kuppi kahvia ja toskakakkupala. Tekaisin kakun jo aimmin ja kuvauspuoli on taas vähän heikkoa, mutta ansaitsi mielestäni kuitenkin postauksen, koska maultaan on ihan kelpo kahvileipä. Tämä resepti tuli vastaan taas Facebookin vähähiilariryhmässä ja on jo pitempään odottanut tulla testatuksi. Nyt sain sitten aikaiseksi samalla kun testailin niinikään vähähiilarisia valkosipulipatonkeja. Ne eivät saaneet minulta varauksetonta suositusta, mutta epäilen että vika saattoi olla leipurissa eli itsessäni koska soveltelin eli taidan antaa näille vielä uuden mahdollisuuden. Mutta tässä tulee tuo toskakakun ohje sikäli mikäli tekin haluatte tätä kaakkua testata. :) Toskakakku vhh-tyyliin  6 munaa 100 g voita 1 dl kermaa 1 dl sokeria vastaava määrä makeutusta (minulla karppisokeri) 2 dl kookosjauhoja 2 tl leivinjauhetta Mantelitäyte: 100g voita 100g mantelilastuja 1/2 dl sokeria vastaava määrä makeutus...

Uusi sämpyläresepti (vhh)

Kokeilin tänään jo useamman kerran silmiini osunutta ohjetta superpehmeille sämpylöille. Ohje löytyi Paulan ketoblogista. Maistuvia olivat. Kuten useampi kommentoija oli tuota ohjetta kommentoinut, minullakin sämpylät ehkä lässähtivät hiukan, mutta ei se makuun vaikuttanut, varmaankaan, sillä hyviä ovat. Valoa ja varjoa ja jäniksen loikat Superpehmeät sämpylät 2 munaa 250 g mascarponea ripaus suolaa 2 rkl psylliumia 2 dl mantelijauhoa 2 tl leivinjauhetta Riko muna ja sekoita joukkoon mascrpone. Helpoiten onnistuu sähkövatkaimella. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita kunnolla. Kostuta kädet vedellä ja  muotoile 8 palloa pellille. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja herkuttele.