Siirry pääsisältöön

Check This out! (sellerifani)

Heippa. Eilen kokeilin lounaaksi mulle jotain ihan uutta. Tai siis ruuan pääkompponenttina uutta. Juuriselleri on toki tuttu juures, mutta lähinnä jossain keiton lisänä ja täytyy kyllä itseasiassa myöntää, että harvoin käytän. Varsiselleri sen sijaan kuuluu nykyään lemppareihin. Siitä pyöräytän porkkanan ja suolapähkinöiden kanssa nopean salaatin kun tekee mieli jotain hyvää naposteltavaa eikä ole karkkipäivä .:D No idea tähän selleriruokaan lähti Strömsöstä. Tiedätte sen puuhailu-,askartelu-, nikkarointi-, käsityö-,ruokaohjelman. On muuten ihan lemppari lauantain ohjelma nykyään. Hah, taidan olla tulossa tosi mummoks, mutta rakastan kotoilua lauantai-iltana. (Lue:kaikkina iltoina). No niin, se oli joulukuuta ja ohjelmassa tehtiin vegaanisia ruokia. Vegaaninen kinkku tehtiin kokonaisesta selleristä. Se jäi takaraivoon kiinnostelemaan, mutta sitä ohjetta en sitten kokeillutkaan vaan googlailtuani päädyin K-ruoka sivuston mielenkiintoiseen versioon uuniselleristä. (KLIK) .

Juuriselleri oli hieman haastava käsiteltävä, mutta veitsellä leikkuulautaa vasten kuorimalla sain sen käsiteltyä. Multaa tahtoi löytyä aika syvältäkin, mutta kuorin menemään ja huuhtaisin sellerin lopuksi. Minulla ei ollut vaniljatankoa, vaan käytin Urtekramin vaniljajauhetta. Tuo ruskistettu voi on muuten taivaallista. Tuli kesällä tehtyä uusia perunoita ja salviavoita useampaankin kertaan, voi nam sanon minä. :D





Ainekset

4 annosta
    • 1(n. 1 kg) kokonainen juuriselleri
    • 2 rkl voita
    • 2 tl öljyä
    • 1/2 tl suolaa
    • 1/2 tl mustapippuria
    • ripaus muskottipähkinää

Ruskistettu vaniljavoi

Valmistus

yli 60 min

  1. Pese juuriselleri, kuori ja lohko kahdeksaan palaan.
  2. Kuumenna voi öljyn kanssa pannulla ja ruskista juurisellerilohkot. Siirrä lohkot uuniastiaan ja mausta suolla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Paahda uunissa 175 asteessa noin 40 minuuttia, välillä lohkoja käännellen.
  3. Sulata voi kattilassa hiljalleen, kunnes se alkaa ruskistua ja tuoksuu pähkinäiselle. Siirrä kattila pois liedeltä. Anna voin hetken levätä ja kaada se kulhoon. Älä kaada mukaan pohjalle kertynyttä heraa. Pese kattila ja kaada ruskistettu voi takaisin kattilaan.
  4. Leikkaa vaniljatanko pituussuunnassa puoliksi ja kaavi sisus veitsen lappeella voin joukkoon. Lisää myös kaavittu tanko. Lämmitä pienellä lämmöllä, jotta vanilja uuttuu voihin. Peitä kattila kannella ja anna voin maustua, kunnes juurisellerit ovat valmiit. Poista vaniljatanko.
  5. Siirrä kypsät sellerilohkot tarjoiluastiaan ja kaada päälle lämmin vaniljavoi. Tarjoa heti.
  
Minulla oli mielikuva, että juuriselleri on suhteellisen vähähiilihydraattista, vaikka ylipäänsä maan alla kasvavat juurekset sisältävät suhteellisen paljon hiilihydraatteja. Ilokseni totesin, että näin asia onkin. Nämä ruokani vaikuttavat varmasti tosi raskaille ja rasvaisille ja totta onkin, että rasvaa ei yleensä ruuissani säästellä. Mutta jos noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota niin rasvaa saakin tulla reilummin. Ja mielestäni maku on tärkeä ruuassa ja käytän suhteellisen paljon kasviksia. Mutta se mutta minulla on, että en noudata puhtaasti vähähiilihydraattista ruokavaliota. Siinä olisi parannettavaa, vaan kun minun on vaikea luopua täysin normileivästä niin olen sallinut itselleni aamulla yhden palan kaura- tai ruisleipää-joulun aikaan ihanaa itse tehtyä saaristolaisleipää. Tai kahvilla nautin just sen tortun tai pannaria, silloin tällöin. Mutta pääsääntöisesti olen vähentänyt todella paljon hiilihydraatteja verrattuna entiseen. Silloin nautiskelin surutta leipää useita viipaleita aamupalalla, lounaalla, välipalalla ja illalla. Lisäksi omenoita kului. Sinänsä varmasti terveellisen kuuloista, mutta kohtuus kaikessa. Kun huomasin olevani raskaana ja jouduin tiukkaan tarkkailuun diabetekseni takia tiukensin ruokavaliota ts vähensin hiilareita. Paino pysyi kohtuullisena ja tippui äkkiä kotiuduttuani vauvan kanssa samoihin lukemiin kuin ennen raskautta. Sokeriarvojani kehuttiin vuolaasti. Sisätautilääkäri ei pitänyt vähähiilihydraattista ruokavaliotani huonona vaan sanoi että arvoni ovat erinomaiset. En ole koskaan ollut ylipainoinen; sukurasite varmasti minulla aiheutti diabeteksen. Se oli tosi kova pala minulle ja hoitohenkilökunta aina ihmettelee, etten ole tyypillisen kakkostyypin diabeetikon näköinen. No yritän tehdä parhaani ja kyllähän sitä välillä tulee kovasti stressattua noiden sokeriarvojen vuoksi, mutta näillä mennään. Kävin tiistaina silmälääkärin kontrollissa. Siitäkin onnistun kehittämään kovan ahdistuksen aina. Mikä siinä onkin.. Kai minä olen sellainen perus-stressaaja ja pelkään että diabetes aiheuttaa näölleni tuhoja jne. Kaikki oli kuitenkin siltä osin kunnossa. Toiseen silmään oli tullut vain lisää miinuksia (mikä sekin harmittaa tietysti) ja silmäni todettiin kuiviksi joten lähdin kostutustippareseptit kourassani tyytyväisenä vastaanotolta. Muistakaa tekin käydä säännöllisesti silmätutkimuksissa, varsinkin jos ikää on vähän enemmän taikka teillä on esimerkiksi juuri diabetes. Eipä mulla muuta. :)Kivaa torstaita.

P.s. Piti vielä palata asiaan sen verran, että minä en tosiaan puhtaasti noudata vhh(=vähähiilihydraattista)-ruokavaliota. Halutessaan vähentää hiilihydraatteja pitää rasvansaantia lisätä. Mutta hiilihydraatteja oikeasti pitää vähentää jos lisää rasvansaantia ja jos oikeasti vielä haluaa laihtua saati pysyä nykypainossaan. Tähdennän siis, että jos haluaa alkaa vähähiilariselle ruokavaliolle, siihen kannattaa kunnolla perehtyä. Minulle on tämä oma linja sopinut toistaiseksi, tosin mietin hieman miten imetyksen lopetus vaikuttaa. Uskon kuitenkin, ettei suuria muutoksia painossani tule tapahtumaan. Ainakin toivon. Huomaan välillä, että vauva-arki on hieman stressaavaa ja minulla on syömishäiriötausta, joten syöminen liittyy minulla vahvasti tunteisiin. Toisaalta pyrin pitämään tietyn rytmin syömisessä, joten jatkuvaa napostelua en harrasta. No tästä voisi tehdä taas kokonaisen postauksen, mutta nyt menen katsomaan joko sämpylät ovat kypsiä. Son moro. :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.