Siirry pääsisältöön

Uusi vuosi - vanha taakse jää

Joulu oli ja meni, samoin uusi vuosi. Tänä jouluna saatiin nauttia kotoilusta oikein kunnolla. Ennen joulua kävimme omalla porukalla pojan molemmissa mummoloissa. Joulun aika ja uusi vuosi menivät molemmat ihan kotosalla. Mukava joulu näinkin vaikka on ollutkin aina ihana kokoontua jouluna yhteen. No nyt ei ollut ajelua edestakaisin ja sai tehdä omannäköisen joulun. Ja nyt alkoi tuntua että jotain pieniä muutoksia voisi seuraaville jouluille lähinnä jouluruuan suhteen tehdä. Laatikot maistuivat hyville mutta jossakin vaiheessa aloin jo kaivata jotain muuta. :D Ja tuollaista ei ole ennen sattunut. Tein itse mustikkagraavattua lohta Valion ohjeella. Ihan hyvää tuli mutta jatkossa taidan graavata kalan ilman sen kummempia kommervenkkejä. Kiva oli huomata että suolaus onnistui aika nappiin; ehkä hieman pitempi suolausaika olisi tuonut optimituloksen hieman paksuhkoon lohifileeseen. Mutta rohkaisee tekemään uudestaan ehdottomasti.

Joulun jälkeen tekaistiin aurapunajuurilaatikko. Tuo voisi joulupöydässäkin toimia tuomassa väriä ja uutta makua. Rosollia emme kehdanneet alkaa tekemään mutta ehkä se jokin jäi sitten uupumaan punajuuren muodossa. Ehdottomasti myös joku kalamousse voisi tulevina jouluina kuulua joulupöytäämme. Aurapunajuurilaatikkoa nautimme graavilohen ja myöhemmin mustapapupullien kera. Tällä kertaa teimme laatikon Täyttä elämää -blogista napatulla ohjeella. Seuraavalla kerralla voisi kokeilla jollain ohjeella jossa punajuuret olisivat lohkoina. Mutta hyvää oli tämäkin! 

Kännykällä hämärässä napattu kuva..Mutta itse ruoka oli hyvää!


Aura-punajuurilaatikko

1 kg punajuuria
150 g creme fraichea
150 g Aura-juustoa
1 dl kermaa
mustapippuria
 
Keitä punajuuret kypsiksi. Kuori jäähtyneet punajuuret ja poista kannat. Kuori irtoaa keitetyistä punajuurista suht helposti. Raasta karkealla terällä (käytimme monitoimikonetta) ja laita raaste uunivuokaan. Lisää aurajuusto murusteltuna. Lisää creme fraiche, kerma ja mustapippuria maun mukaan. Sekoita tasaiseksi ja paista 175 asteessa noin tunti. Anna vetäytyä. 
 
Uusi vuosi mentiin perinteisesti kesäkurpitsasta tehdyllä "pottu"salaatilla sekä nakeilla. Toisena ruokana avokadopasta. Itselle tein shiratakispagettiin. Toimi! Tuossa joulun aikaan verensokerit olivat loistavat paaston jälkeen (muulloin en mittaillutkaan). Olin supertyytyväinen. Kerran sain jopa alle viitosen paastosokerin! Muutenkin pyörivät alle 5,5 pääsääntöisesti. Vaikka tuli syötyä rennommin so leipä aamulla, muutamina aamuina riisipuuroa sekametelisopalla, torttu päiväkahvilla, hedelmiä hieman, ja pari suklaata. Muuten söin laatikoita ja kalaa ja lasin viiniä päivällisellä. Mietin kovasti mistä tämä johtui. No nyt nappasin taas arvon kuusi yksi aamu, joten ryhtiliike jatkuu kunhan nuo rieskat saadaan pakkasesta syötyä.
Teittekö uuden vuoden lupauksia? Minusta on kiva aina uutena vuotena (no okei parina viimeisenä) miettiä mihin haluaisi keskittyä seuraavana vuonna. Läsnäolo on listallani vahvalla nyt. Tietoista läsnäolon harjoittelua. Venyttelyä sain juurrutettua rutiineihini jo mukavasti menneenä vuonna;  sain tehtyä spagaatin toiselle puolelle, tänä vuonna menee toivottavasti jo molemmat puolet. :D
On vielä joitain muitakin tavoitteita mutta katsotaan miten käy. Ihanaa alkanutta vuotta teille ihan jokaiselle!

P.s. Nyt oli kolesterolit koholla, joten uuden vuoden tavoitteena myös
vähentää juuston syöntiä, jaiks!
 
 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.