Siirry pääsisältöön

Silloin jos aikaa on vähän ja silloin jos sitä on enemmän

 Nopea leipäresepti on joskus tarpeen kaltaiselleni melkeen-ketoilijalle. Kun aina pitää olla jotain leipää eikä se saa olla normi-kaupanleipää. Mietin joskus että kyllähän sitä pääsisi helpommalle ilman tätä semi-ketoilua. Mutta kun en halua nostaa käsiä pystyyn ja syödä vaan lääkettä ja uskotella itselleni että se riittää. On otettava itse vastuu. Tänään söin tosin laskiaispullan. Ja tiedättekö mitä mietin? Että ilmankin pärjäisi! Joku voi hymähtää että tottakai pärjäisi! Niin. Mietin että viikko sitten kärvistelin nälässä sairaalassa odotellen leikkausta. Ja kuinka hyvälle se (tavallinen, ei-vhh-leipä, kaura-sellainen) maistuikaan sen paaston jälkeen. Ja ruoka illalla. Että normielämässä turtuu siihenkin että saa ruokaa jatkuvasti eikä se tunnu enää millekään. Nälkä on terve tunne. Ei paha asia. Tuo kokemus todella ravisteli minua. Tiedättekö että etukäteen pelkää jotain ja manaa sen pahaksi- ja sitten se onkin parasta mitä sulle on vähään aikaan sattunut. No se siitä pohdiskelusta. Tuo leipäresepti- se on oikeasti pitsapohjan ohje Nitan sapuskat -blogista. En muista teinkö tuolla ohjeella kenties ensimmäisen kerran ihan pitsan. Ja taisin maistella pohjaa paiston jälkeen ja siitä se ajatus lähti että voisi toimia ihan leipänä sellaisenaan. Aina silloin tällöin tekaisen tämän. Parasta tuoreena. En tiedä mikä leipä ei olisi parasta tuoreena. Paitsi Oululaisen jälkiuunileipä on kyllä hyvää vaikka ei olis ihan tuorettakaan. Voi nam. Joulun aikaan tuli silläkin herkuteltua. Nyt on muuten tullut otettua se yksi normileipäpala aamuisin. Jäi joululta päälle. Ja tuli ostettua kaurapaloja niin ne houkuttavat enempi nyt kuin perusruispalat. Palaan ruotuun varmaan piakkoin. :) Tuosta pikaleivästä ei valitettavasti kuvaa ole tähän hätään. Kuvituksena sen sijaan herkullinen punajuuri-linssisalaatti. Tämän toteutus vaatii hieman enemmän aikaa mutta on mielestäni ehdottomasti sen arvoista. Resepti poimittu Henri Alenin kirjasta Henkan keittiössä. Sieltä on tullut kokeiltua myös parsakaalisalaatti. Hyvää sekin. Hieman kevennetty versio täältäkin blogista löytyvästä tanskalaisesta parsakaalisalaatista.  Niin ja tuolle punajuurisalaatille tein lisukkeeksi Rouva Keton kirjasta lihapullat ja Yhteishyvän ohjeella kermakonjakkikastikkeen. Eli se pikkuriikkinen konjakkipullo maritettu näin vuoden alkuun meidän juomakaapista. :D





 

Karppaajan paras pitsapohja

 2 rkl voita
2 1/2 dl mantelijauhoja
1 tl psylliumia
1/2 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 -1 dl vettä
1 muna
1 maustemitta oreganoa
 
Sulata voi ja sekoita muut ainekset voisulaan. Anna turvota 5 minuuttia ja levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Täytä haluamillasi täytteillä. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Nauti. Tai tee niinkuin minä ja pasita ilman täytteitä ja sipaise valmiille leivälle voita ja ehkä viipale juustoa. 
 
Tänään täytettiin laskiaispullat. Siinä miehen ja poitsun taidonnäytteet pullien leivonnasta. :) <3

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.