Siirry pääsisältöön

Yllättävän herkullista

 Niin herkullista oli riisitön kaalilaatikko. Ai että. Siis minä joka en varsinaisesti mikään kaalilaatikon ystävä koskaan ole tuntenut olevani niin voi pojat, tämä maistui kyllä! Rupesin googlailemaan että löytyisikö jotain riisitöntä kaalilaatikkoa kun sopivasti jääkaappiin oli jäänyt puolen kilon möhkäle kaalia ylimääräisenä kaalilasagnen teon jäljiltä. Ja löytyihän sieltä. Valkkasin Yellow Moodin Haudutetun kaalilaatikon täällä. Kannattaa muuten tsekata tuolta linkin takaa ohjeet hyvään kaalilaatikkoon jos kiinnostaa. Harmillisesti kaalia oli vain se puoli kiloa. Tätä oisi nimittäin syönyt enemmänkin. Vaan nythän on kaali halpaa joten luulen että ensi viikolla meillä tuoksuu taas kaalilaatikko-miehen tekemät pulmupuolukat sopivat kylkeen loistavasti. Minä en niitä paljon uskaltanut maistella tosin mutta makoisia olivat nekin.

 

Haudutettu kaalilaatikko

Haudutettu kaali

1,5 kg kaalia
100 g voita 
50 g  oliiviöljyä
1 rkl merisuolaa
 
Poista kaalista kanta ja leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi. Sulata voi juoksevaksi reilunkokoisessa kattilassa ja lisää joukkoon kaalisuikaleet, öljy ja suola. Lämpötila saa aluksi olla korkea että kaaleihin paistuu pinta ja makua. Hauduta kaaleja paistamisen jälkeen 20 -30 minuuttia keskilämmöllä kannen alla. Sekoittele viiden minuutin välein jotta kaalit kypsyvät tasaisesti. Siivilöi ylimääräinen liemi pois ennenkuin sekoitat kaalin jauhelihan kanssa yhteen (Minä en tuota siivilöinyt mutta ei meillä haitannut ollenkaan.)
 

 Ruskistettu jauheliha

600 g jauhelihaa
2 sipulia
4 rkl voita
15-20 rouhaisua mustapippuria
1 - 1,5 tl suolaa

Ota jauheliha huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen valmistusta. Leikkaa sipulit pieneksi silpuksi ja kuullota voissa (2rkl)  keskilämmöllä kullansävyisiksi. Siirrä sipulit hetkeksi eri astiaan koska jauheliha vaatii kuuman pannun, eikä herkullisia sipuleita haluta nyt käristää piloille.
Kuumenna pannulla 2 rkl voita ja paista siinä jauheliha. Pidä pannu koko ajan kuumana, sekoita harkiten ja anna lihan ruskistua rauhassa. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
Sekoita jauheliha, kaali ja sipuli keskenään ja annostele uunin kestävään vuokaan. Paista kaalilaatikkoa 200 asteessa kiertoilmalla uunin keskitasolla 30 minuuttia.Tarkkaile pinnan tummumista; mikäli näyttää tummuvan liikaa ennen paistoajan päättymistä, peitä pinta foliolla. 
Tarjoile puolukkasurvoksen kera. 

Jälleen kerran tekaisin ruuan jo päiväsellä kun lämmitin uunia muutenkin. Pojan kanssa leivoimme keksejä. Paistelin sen jälkeen kaalilaatikon, sammutin uunin hetki ennen paistoajan päättymistä ja jätin laatikon uunin kunnes neljän aikaan aloimme syömään ja laatikko oli juuri sopivan lämpöistä syötäväksi. Minulla on tapana käydä lenkki koitran kanssa ennen päivällistä niin siinä en hirveästi ehdi kokkailemaan.  Onko kaalilaatikko teidän suosikki? Minun suosikiksi taisi nousta juuri. :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.