Siirry pääsisältöön

Ketobagelit ja melkein unohtunut silmänpohjakuvaus

 Heissulivei.

Nyt on käyty silmänpohjakuvauksessa. Viime kerrasta olikin jo reilu kolme vuotta. Vähältä piti ettei jäänyt käymättä, sillä vaikka se aika oli kylä kirjoitettu kalenteriini jostain syystä en sitten yhtään ollut sisäistänyt tuota tietoa. Yleensä ajattelen tuollaista asiaa jo viimeistään edellisenä päivänä mutta ehei.. Ei tullut mieleenkään nyt. Suunnitelimme jopa anoppilaan menoa tälle päivää aiemmin, mutta onneksi emme sitten kuitenkin syystä tai toisesta päätimme lähteä vasta sunnuntaina. No unohduksia sattuu ja onni onnettomuudessa että asia putkahti aivan sattumalta päähäni aamukahvilla. :D Saimme samalla reissulla hoidettua kauppa-asiat ja olimme mukavan ajoissa liikenteessä ettei kaupoissa ollut ruuhkaa. Hieman on tuo koronatilanne alkanut ahdistaa ja olen päättänyt että nyt alkaa maskinkäyttö meilläkin. Jos se yhtään hidastaa virusten leviämistä niin miksipä ei.

Ajattelin jakaa vielä yhden reseptin teille ketobageleista. Itse en vielä ihan täysillä syttynyt näihin ja ulkonäkökään ei ole niin kaunis kuin alkuperäisellä reseptin kehittäjällä. Käytin aika suolaista juustoa ja valkosipulituorejuustoa joten mietin tuliko näistä liikaa suolaa ja millaista olisi tullut perustuorejuustolla ja jollain muulla juustoraasteella. Juustoraaste oli sellaista aika isoa, karkeaa ja ehkä ainekset eivät sekoittuneet niin hyvin kuin olisi toivonut. No ensi kerralla sitten toisella tavalla. Missioni on tällä hetkellä verensokerin tarkkailun lisäksi tarkkailla oksalaattien saamista ja koittaa alkaa rajoittaa sitä. Mantelijauhoja on tullut näin jälkikäteen tarkasteltuna käytettyä luvattoman paljon. Myös chiansiemenet, pähkinät, pinaatit ja parsakaalit pääsevät tarkkailuun ruokavaliossani. Hiilareita tarkkailen mutta haluan saada ferritiiniarvoni myös nousuun ja söimmekin tällä viikolla pitkästä aikaa verilettuja. Minulla on varmaan valehtelematta viimeisin kerta lukioajoilta. Hyvällehän ne maistuivat. Olivat ihan kaupan valmiita koska vielä en arvannut alkaa itse tekemään. Jostain luin että ruualla veriarvot paranisivat paremmin kuin rautaa purkista napsimalla ja olisihan se toki järkevämpääkin. No ehkä aina silloin tällöin verilettuja voisi syödä huolimatta siitä että hiilareiltaan ne eivät ole ihanteellisia. Tein miehelle ja pojalle pottumuusia kaveriksi ja itselle kukkakaalimuusia. Hyvää oli.

 




 

Ketobagelit (ohje alunperin täällä)

100 g juustoraastetta
25 g tuorejuustoa
3 luomumunaa
1 dl pofiberiä
2-3 rkl siemeniä
1 rkl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl silputtua ruohosipulia
Pinnalle seesaminsiemeniä
 
Sekoita juustoraaste, tuorejuusto ja munat tasaiseksi.
Lisää muut ainekset ja sekoita. Anna taikinan levätä 10 - 15 minuuttia.
Jaa taikina kolmeen osaan ja muotoile taikinasta bagelit leivinpaperille uunipellille.
Ripottele pinnalle siemeniä.
Paista 200 asteessa uunin keskiosassa noin 12 minuuttia.
Anna jäähtyä hetki, halkaise ja täytä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.