Siirry pääsisältöön

Kaalia eli se parempi lasagne

 Ainakin terveydelle parempi ja ei maultaankaan todellakaan hullumpi ollut tämä Yhteishyvä-lehdestä bongattu kaalilasagne. Voitti mielestäni jopa kesäkurpitsalasagnen eikä ollut yllättäen ollenkaan vetistä ja kaali meni tässä kivasti juuston kanssa vaikka se hieman minua ajatuksena epäilyttikin. Kaiken päälle tämä on vähähiilihydraattinen joten oiva syysruoka siis nyt tiukemmalle vhh-kokeilulle.

Olen mietiskellyt nyt monenmoista ruokavaliooni liittyen. Välillä tällä kokeilulla ollessani aamusokerit on käyneet hieman päälle kuudessa mikä ei missään määrin tyydytä minua. Tilasin ensimmäistä kertaa lupiinijauhoja tässä vastikään eivätkä ne olleetkaan sitten vähähiilihydraattisia pettymyksekseni. Ilmeisesti näissä hiilihydraattipitoisuus voi vaihdella tosi paljon. No kaikesta oppii; ilmeisesti vähähiilarisia lupiinijauhoja ei ole kovin helposti tällä hetkellä saatavilla. No aion käyttää nämä kuitenkin; olen leiponut niistä sämpylöitä ja mies leipoo tällä hetkellä suolaista piirakkaa. Lupiinijauhojen maku vaatii hieman totuttelua. Ehkä sama oli kikhernejauhoissa. Ja nämähän menevät aika samoihin hiilarimäärissä. 

Toinen seikka ruokavaliossa joka mietityttää tällä hetkellä on raudansaanti. Olen puoli vuotta ollut rautakuurilla ferritiiniarvon oltua keväällä ihan surkea. Se oli kyllä uusintamittauksessa tuplaantunut mutta 14 ei kyllä vielä kovin korkea arvo ole sekään. Mietityttää lähinnä se että käytän paljon maitotuotteita ruuan laitossa että imeytyminen ei sitten ole niin runsasta. Minua on synnytyksen jälkeen rasittaneet erittäin runsaat kuukautiset joten se ei tee tätä yhtään helpommaksi. Nyt viime aikoina on pyörinyt mielessä myös ravinnon oksalaattipitoisuus. Mantelissa on paljon oksalaatteja sekä pähkinöissä ja monissa kasviksissa. Ja minulla tulee syötyä päivittäin mantelijauhoista tehtyjä leipiä. Ehkä nyt pitää keksiä jotain muuta aamu- väli- ja iltapaloille. 

Mutta se siitä tilityksestä.:) Ja teillekin tuo kaalilasagnen ohje olkaa hyvät.


Kaalilasagne

8 annosta

1,5 kg keräkaalia (laitoin vähän vähempi koska ei mahtunut kattilaan..:D)
1 l  vettä
1/2 tl suolaa
2 tlk (a`400-500g) tomaattipastakastiketta (tein itse kastikkeen johon paahdoin sipulin, jauhelihan, valkosipulin ja lisäsin kaksi purkkia tomaattimurskaa, tomaattipyrettä jonkun verran sekä balsamicoa ja savupaprikaa, mustapippuria, suolaa, pitsamaustetta.. Olikohan muuta..Niin ja himpun verran Worcester-kastiketta)
JUUSTOKASTIKE:
2 prk (a`150g) ranskankermaa
1 pss (150g) emmentaljuustoraastetta
PINNALLE:
1 pss (150g) mozzarellajuustoraastetta 

Huuhtele kaali ja paloittele, itse irrottelin lehdet jo valmiiksi kattilaan ja poista kanta. Lisää vesi ja suola. Keitä kannen alla 15 minuuttia. painele välillä kauhalla. Valuta hyvin siivilässä.
Ruskista jauheliha kasarissa. Lisää pastakastike ja hauduta 5 minuuttia.
Sekoita ranskankerma ja emmentalraaste kattilassa ja kuumenna kunnes juusto sulaa.
Levitä puolet jauhelihakastikkeesta noin 3 litran vetoiseen uunivuokaan (itselläni yksi vuoka ei riittänyt vaan piti ottaa toinen lisäksi. Tätä tulee reilusti vaikka itse en tainnut ihan noin paljon kaalia edes laittaa). Lado puolet kaalinlehdistä päälle. Levitä loppu jauhelihakastike vuokaan, lisää puolet juustokastikkeesta ja lado loput kaalinlehdet päälle. Painele kevyesti kauhalla jotta kastikkeet jakaantuvat tasaisesti. Tasoita loppu juustokastike ja mozzarellaraaste pinnalle. 
Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin tunti. Jos pinta alkaa tummua liikaa, peitä vuoka kannella tai foliolla. Anna vetäytyä 15-20 minuttia. 


Itse tein tuon eilen päivällä ja tunnin päästä väänsin uunin pois päältä ja jätin uuniin. Saunan jälkeen saimme uunista ihanan hautuneen lasagnen lautasille. Ihanan helppo oli tuo juustokastike. Tietysti tomaattikastike teetti enempi työtä mutta tuli edullisemmaksi ja ainakin tiesi mitä söi. :) Ja luulenpa ettei kaupan valmiskastikkeet yllä maultaankaan samalle tasolle, sen verran hyvää tuli.
Nyt keittiössä leijailee ihana omenan tuoksu. Mies pisti uuniomput (lue:mikro-omput) tulemaan. Niitä meillä on tehty tämän tästä tänä syksynä. Omenoista poistetaan siemenkota ja lohkotaan(Fiskarsin omenavekotin on kätevä sillä se tekee molemmat samalla kertaa). Lohkot laitetaan annoskuppeihin. Päälle loraus siirappia ja (ceylonin)kanelia. Mikroon ehkä 3 minuuttia ja jäätelön kanssa on herkkua. Mies on tehnyt itselleen noita ja syönyt ilman jäätelöäkin koska omenatulva ja koska hän ei pysty syömään raakaa omenaa allergian vuoksi. Sanoi kyllä tänään etteivät ne sama asia ole ilman jäätelöä. :D
No ehkäpä tänään sitten jäätelön kanssa koska on sunnuntai. Suloista sunnuntaita teillekin. 


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.