Siirry pääsisältöön

Sämpylöitä, keksejä ja sadepäivä

 Ajattelin kirjoitella ohjetta muistiin parista viime aikoina keittiössä leivotusta uutuudesta. Mainitsin jo aiemmin että tilasin lupiinijauhoja koska silmiini oli osunut kokeilemisen arvoiselta vaikuttava sämpyläresepti. Tuntui kuitenkin että ainakin sillä hetkellä kun tilasin jauhot, ei niitä oikein missään ollut saatavilla. No päädyin tilaamaan ne Koivunalhon luomutilalta. Kyseessä oli makealupiinijauhot; en tiedä onko kyseessä eri lajike tai jotain sillä näissä jauhoissa hiilareita oli kuin olikin melko paljon. No meinaan nämä kumminkin käyttää kun kerran tilasin. Yksi kinkkupiirakka näistä on jo leivottu. Useamman kerran olen myös jo näitä sämpylöitä tehnyt. Niiden maku oli suoraan uunista otettuna ihan maittava. Jähdyttyään niissä oli hieman pistävä maku mielestäni mutta sitten keksin tehdä niistä tuoreen veroisia käyttämällä mikrossa juuston kera joka suli pinnalle herkulliseksi. Ohje sämpylöihin löytyi Kutsu vapauteen -blogista.




Vhh-sämpylät ilman kananmunaa 

200 g rahkaa 
1 dl lupiinijauhoja
1 dl pofiberiä
1,5 rkl psylliumia
0,25 dl oliiviöljyä (kokeilin myös voita olisiko miedompi ja parempi maultaan. Oli ihan ok mielestäni)
1 dl kuohukermaa
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa

Mittaa kulhoon rahka, kerma ja öljy ja sekoita. Mittaa kuivat aineet toiseen kulhoon ja sekoita ja lisää ne kerma-rahka-öljyseokseen koko ajan sekoittaen. Kostuta kädet vedellä ja jaa taikina neljään osaan. Muotoile käsissäsi korkea pyöreä pallo ja laita sämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.  Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia kunnes ovat kauniin värisiä. Halutessasi voit voidella kuuman sämpylän valkosipulivoilla tai ihan vaan voilla. Herkuttele.

Ihan kivaa vaihtelua leipärepertuaariin ja voisin tilata vähähiilarisempia lupiinijauhoja tulevaisuudessa jos niitä taas jostain saisi. Oletteko te kokeilleet lupiinijauhoa ruuanlaitossa tai leivonnassa?
Toinen kokeilu oli makeaa sorttia. Ajattelin ilahduttaa itseä ja poitsua ja miksei mistäkin vhh-pikkuleivillä. Minulle kookoksen ystävänä maistui kyllä. Tein itse joitain muutoksia reseptiin ja keksit olivat tosi helposti murenevia muttei se makua haitannut. Ehkä ensi kerralla teen ihan ohjeen mukaan. Jätin nimittäin maidon pois ja lisäsin kookosjauhoa ja suklaata en laittanut ollenkaan näihin. Taikina vaikutti löysälle niin siksi tein nuo muutokset. Resepti löytyi jälleen kerran Facebookin kautta jostain vhh-ryhmästä. 



Suklaiset manteli-kookospikkuleivät

100 g voita
50 g murskattuja mantelilastuja
1 dl kookoshiutaleita
2 rkl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1-2 tl psylliumia
2 tl erytritolia + steviaa
2 rkl maitoa 
1 kananmuna
n. 50 g tummaa suklaata pilkottuna
 
Sulata voi kattilassa. Sekoita siihen kaikki muut aineet. Nosta taikinasta ruokalusikalla nokareita uunipellille noin 0,5 cm:n paksuisiksi. Paista uunissa 175 asteessa noin 10 -15 minuuttia- Alkuperäinen resepti: homemadebyme 
 
 
Semmoista on täällä leivottu. Tänään on sateinen päivä. Eilen oli niin ihana ilma. Nappasin eilen pojan ja koiran autoon ja ajelin mehustamon kautta ja hain äidin omenamehut sieltä ja vein mennessäni äidille. Aika hyvää oli mehu mitä itse uskalsin pienen lasinpohjallisen maistaa. Pojalle maistui myös. :) Olipa virkistävä päivä eilen. Tälläiselle hoitovapaalaiselle nuo ovat ihan parhaita hetkiä. Ulkoilimme myös yhdessä äitini ja pojan kanssa ja äiti oli leiponut herkullista omenamurua. Vihdoin puutarhan sadonkorjuu alkaa olla paketissa. Omenoita ei enää putoile liioiksi asti puista ja sai hieman huokaista. Istahdimme pihakeinuun pojan kanssa ja nautimme maaseuden rauhasta.
Mukavaa lauantain jatkoa kaikille.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.