Siirry pääsisältöön

Sämpylöitä, keksejä ja sadepäivä

 Ajattelin kirjoitella ohjetta muistiin parista viime aikoina keittiössä leivotusta uutuudesta. Mainitsin jo aiemmin että tilasin lupiinijauhoja koska silmiini oli osunut kokeilemisen arvoiselta vaikuttava sämpyläresepti. Tuntui kuitenkin että ainakin sillä hetkellä kun tilasin jauhot, ei niitä oikein missään ollut saatavilla. No päädyin tilaamaan ne Koivunalhon luomutilalta. Kyseessä oli makealupiinijauhot; en tiedä onko kyseessä eri lajike tai jotain sillä näissä jauhoissa hiilareita oli kuin olikin melko paljon. No meinaan nämä kumminkin käyttää kun kerran tilasin. Yksi kinkkupiirakka näistä on jo leivottu. Useamman kerran olen myös jo näitä sämpylöitä tehnyt. Niiden maku oli suoraan uunista otettuna ihan maittava. Jähdyttyään niissä oli hieman pistävä maku mielestäni mutta sitten keksin tehdä niistä tuoreen veroisia käyttämällä mikrossa juuston kera joka suli pinnalle herkulliseksi. Ohje sämpylöihin löytyi Kutsu vapauteen -blogista.




Vhh-sämpylät ilman kananmunaa 

200 g rahkaa 
1 dl lupiinijauhoja
1 dl pofiberiä
1,5 rkl psylliumia
0,25 dl oliiviöljyä (kokeilin myös voita olisiko miedompi ja parempi maultaan. Oli ihan ok mielestäni)
1 dl kuohukermaa
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa

Mittaa kulhoon rahka, kerma ja öljy ja sekoita. Mittaa kuivat aineet toiseen kulhoon ja sekoita ja lisää ne kerma-rahka-öljyseokseen koko ajan sekoittaen. Kostuta kädet vedellä ja jaa taikina neljään osaan. Muotoile käsissäsi korkea pyöreä pallo ja laita sämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.  Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia kunnes ovat kauniin värisiä. Halutessasi voit voidella kuuman sämpylän valkosipulivoilla tai ihan vaan voilla. Herkuttele.

Ihan kivaa vaihtelua leipärepertuaariin ja voisin tilata vähähiilarisempia lupiinijauhoja tulevaisuudessa jos niitä taas jostain saisi. Oletteko te kokeilleet lupiinijauhoa ruuanlaitossa tai leivonnassa?
Toinen kokeilu oli makeaa sorttia. Ajattelin ilahduttaa itseä ja poitsua ja miksei mistäkin vhh-pikkuleivillä. Minulle kookoksen ystävänä maistui kyllä. Tein itse joitain muutoksia reseptiin ja keksit olivat tosi helposti murenevia muttei se makua haitannut. Ehkä ensi kerralla teen ihan ohjeen mukaan. Jätin nimittäin maidon pois ja lisäsin kookosjauhoa ja suklaata en laittanut ollenkaan näihin. Taikina vaikutti löysälle niin siksi tein nuo muutokset. Resepti löytyi jälleen kerran Facebookin kautta jostain vhh-ryhmästä. 



Suklaiset manteli-kookospikkuleivät

100 g voita
50 g murskattuja mantelilastuja
1 dl kookoshiutaleita
2 rkl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1-2 tl psylliumia
2 tl erytritolia + steviaa
2 rkl maitoa 
1 kananmuna
n. 50 g tummaa suklaata pilkottuna
 
Sulata voi kattilassa. Sekoita siihen kaikki muut aineet. Nosta taikinasta ruokalusikalla nokareita uunipellille noin 0,5 cm:n paksuisiksi. Paista uunissa 175 asteessa noin 10 -15 minuuttia- Alkuperäinen resepti: homemadebyme 
 
 
Semmoista on täällä leivottu. Tänään on sateinen päivä. Eilen oli niin ihana ilma. Nappasin eilen pojan ja koiran autoon ja ajelin mehustamon kautta ja hain äidin omenamehut sieltä ja vein mennessäni äidille. Aika hyvää oli mehu mitä itse uskalsin pienen lasinpohjallisen maistaa. Pojalle maistui myös. :) Olipa virkistävä päivä eilen. Tälläiselle hoitovapaalaiselle nuo ovat ihan parhaita hetkiä. Ulkoilimme myös yhdessä äitini ja pojan kanssa ja äiti oli leiponut herkullista omenamurua. Vihdoin puutarhan sadonkorjuu alkaa olla paketissa. Omenoita ei enää putoile liioiksi asti puista ja sai hieman huokaista. Istahdimme pihakeinuun pojan kanssa ja nautimme maaseuden rauhasta.
Mukavaa lauantain jatkoa kaikille.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkua...

Toskakakkua vhh-tyyliin

Moikka moi kamut! Perjantaita mennään ja kaffepaussilla istun edessäni kuppi kahvia ja toskakakkupala. Tekaisin kakun jo aimmin ja kuvauspuoli on taas vähän heikkoa, mutta ansaitsi mielestäni kuitenkin postauksen, koska maultaan on ihan kelpo kahvileipä. Tämä resepti tuli vastaan taas Facebookin vähähiilariryhmässä ja on jo pitempään odottanut tulla testatuksi. Nyt sain sitten aikaiseksi samalla kun testailin niinikään vähähiilarisia valkosipulipatonkeja. Ne eivät saaneet minulta varauksetonta suositusta, mutta epäilen että vika saattoi olla leipurissa eli itsessäni koska soveltelin eli taidan antaa näille vielä uuden mahdollisuuden. Mutta tässä tulee tuo toskakakun ohje sikäli mikäli tekin haluatte tätä kaakkua testata. :) Toskakakku vhh-tyyliin  6 munaa 100 g voita 1 dl kermaa 1 dl sokeria vastaava määrä makeutusta (minulla karppisokeri) 2 dl kookosjauhoja 2 tl leivinjauhetta Mantelitäyte: 100g voita 100g mantelilastuja 1/2 dl sokeria vastaava määrä makeutus...

Uusi sämpyläresepti (vhh)

Kokeilin tänään jo useamman kerran silmiini osunutta ohjetta superpehmeille sämpylöille. Ohje löytyi Paulan ketoblogista. Maistuvia olivat. Kuten useampi kommentoija oli tuota ohjetta kommentoinut, minullakin sämpylät ehkä lässähtivät hiukan, mutta ei se makuun vaikuttanut, varmaankaan, sillä hyviä ovat. Valoa ja varjoa ja jäniksen loikat Superpehmeät sämpylät 2 munaa 250 g mascarponea ripaus suolaa 2 rkl psylliumia 2 dl mantelijauhoa 2 tl leivinjauhetta Riko muna ja sekoita joukkoon mascrpone. Helpoiten onnistuu sähkövatkaimella. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita kunnolla. Kostuta kädet vedellä ja  muotoile 8 palloa pellille. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja herkuttele.