Ajattelin kirjoitella ohjetta muistiin parista viime aikoina keittiössä leivotusta uutuudesta. Mainitsin jo aiemmin että tilasin lupiinijauhoja koska silmiini oli osunut kokeilemisen arvoiselta vaikuttava sämpyläresepti. Tuntui kuitenkin että ainakin sillä hetkellä kun tilasin jauhot, ei niitä oikein missään ollut saatavilla. No päädyin tilaamaan ne Koivunalhon luomutilalta. Kyseessä oli makealupiinijauhot; en tiedä onko kyseessä eri lajike tai jotain sillä näissä jauhoissa hiilareita oli kuin olikin melko paljon. No meinaan nämä kumminkin käyttää kun kerran tilasin. Yksi kinkkupiirakka näistä on jo leivottu. Useamman kerran olen myös jo näitä sämpylöitä tehnyt. Niiden maku oli suoraan uunista otettuna ihan maittava. Jähdyttyään niissä oli hieman pistävä maku mielestäni mutta sitten keksin tehdä niistä tuoreen veroisia käyttämällä mikrossa juuston kera joka suli pinnalle herkulliseksi. Ohje sämpylöihin löytyi Kutsu vapauteen -blogista.
200 g rahkaa
1 dl lupiinijauhoja
1 dl pofiberiä
1,5 rkl psylliumia
0,25 dl oliiviöljyä (kokeilin myös voita olisiko miedompi ja parempi maultaan. Oli ihan ok mielestäni)
1 dl kuohukermaa
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
Mittaa kulhoon rahka, kerma ja öljy ja sekoita. Mittaa kuivat aineet toiseen kulhoon ja sekoita ja lisää ne kerma-rahka-öljyseokseen koko ajan sekoittaen. Kostuta kädet vedellä ja jaa taikina neljään osaan. Muotoile käsissäsi korkea pyöreä pallo ja laita sämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia kunnes ovat kauniin värisiä. Halutessasi voit voidella kuuman sämpylän valkosipulivoilla tai ihan vaan voilla. Herkuttele.
Ihan kivaa vaihtelua leipärepertuaariin ja voisin tilata vähähiilarisempia lupiinijauhoja tulevaisuudessa jos niitä taas jostain saisi. Oletteko te kokeilleet lupiinijauhoa ruuanlaitossa tai leivonnassa?
Toinen kokeilu oli makeaa sorttia. Ajattelin ilahduttaa itseä ja poitsua ja miksei mistäkin vhh-pikkuleivillä. Minulle kookoksen ystävänä maistui kyllä. Tein itse joitain muutoksia reseptiin ja keksit olivat tosi helposti murenevia muttei se makua haitannut. Ehkä ensi kerralla teen ihan ohjeen mukaan. Jätin nimittäin maidon pois ja lisäsin kookosjauhoa ja suklaata en laittanut ollenkaan näihin. Taikina vaikutti löysälle niin siksi tein nuo muutokset. Resepti löytyi jälleen kerran Facebookin kautta jostain vhh-ryhmästä.
100 g voita
50 g murskattuja mantelilastuja
1 dl kookoshiutaleita
2 rkl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1-2 tl psylliumia
2 tl erytritolia + steviaa
2 rkl maitoa
1 kananmuna
n. 50 g tummaa suklaata pilkottuna
Sulata voi kattilassa. Sekoita siihen kaikki muut aineet. Nosta taikinasta ruokalusikalla nokareita uunipellille noin 0,5 cm:n paksuisiksi. Paista uunissa 175 asteessa noin 10 -15 minuuttia- Alkuperäinen resepti: homemadebyme
Semmoista on täällä leivottu. Tänään on sateinen päivä. Eilen oli niin ihana ilma. Nappasin eilen pojan ja koiran autoon ja ajelin mehustamon kautta ja hain äidin omenamehut sieltä ja vein mennessäni äidille. Aika hyvää oli mehu mitä itse uskalsin pienen lasinpohjallisen maistaa. Pojalle maistui myös. :) Olipa virkistävä päivä eilen. Tälläiselle hoitovapaalaiselle nuo ovat ihan parhaita hetkiä. Ulkoilimme myös yhdessä äitini ja pojan kanssa ja äiti oli leiponut herkullista omenamurua. Vihdoin puutarhan sadonkorjuu alkaa olla paketissa. Omenoita ei enää putoile liioiksi asti puista ja sai hieman huokaista. Istahdimme pihakeinuun pojan kanssa ja nautimme maaseuden rauhasta.
Mukavaa lauantain jatkoa kaikille.
Kommentit
Lähetä kommentti