Siirry pääsisältöön

Kasvispiirakkaa

Heipä hei taas ystäväiset! Onpas tuolla taas vaihteeksi märkä ilma. Koiran ja kärryn kanssa lenkkeily ei ollut tänään niin ihanaa kuin se on ollut viime päivinä. Olen nauttinut luonnon kauneudesta täysillä. Katsellut ympärilleni. Siniset hetket, lumiset puut..Voi kuinka tunnelmallista! Tämä taitaa olla yksi lempivuodenajoistani. En haluaisi viettää joulua oikein missään muualla kuin Suomessa. Kenties joskus Lapissa. Ehkä vielä joskus?

Mutta oli minulla muutakin asiaa kuin tunnelmoida joulun lähestymistä. Takana on oikein mukava viikonloppu; kävimme katsomassa mieheni kanssa teatterissa lauantaina My fair ladyn. Voi kuinka olikin jotenkin pikkujoulumainen olo. :) Hauska sattuma myös, että mieheni vanhemmat sattuivat samaa näytöstä katsomaan. Kiiruhdimme hakemaan pikku-ukkelimme siskoni luota kotiin eikä pikkujoulumme siis jatkunut kaupungilla ruokailun merkeissä vaikka sekin toki olisi houkutellut. Mutta hyvä näin. Virkistävä reissu ja mukava oli palata poitsun kanssa jatkamaan lauantai-illan viettoa kotosalle. Olin tosin ihan sippi ja sinnittelin tuonne puoli yhdeksään hereillä. Sitten oli pakko antaa periksi. :D Eli sen siitä sai kun jäi päiväkahvit väliin.

Sunnuntaina olimme äitini syntymäpäiviä juhlistamassa sisarteni ja heidän perheidensä kanssa. Oli ihana olla koolla porukalla ja herkutella siskoni taikomalla taivaallisella Oreojuustokakulla. Tarjolla oli myös toisen siskoni tekemää niinikään maukasta lohipiirakkaa sekä tietysti torttuja, joita siskon poikien kanssa taiteiltiin ja kokeiltiin jos jonkinmoiset eri torttumallit. Tietysti myös tämän joulun hitti, hiutaletorttu.

Kotiuduttuamme sunnuntai-iltana teimme, no okei, minä tein pohjan ja mies tällä kertaa loput, herkullisen kasvispiirakan. Tämän ohjeen olen löytänyt netistä. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty lehtitaikinaa pohjana. Minä sovelsin ja käytin kikhernepohjaa. 




Fetakasvispiirakka

Taikina:
150 g voita
5 dl kikhernejauhoja
1 tl suolaa
1 rkl psylliumia
1,5 dl kylmää vettä

Sekoita kaikki aineet ja muotoile palloksi piirasvuokaan. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa 30 minuuttia. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Levitä taikina piirasvuokaan, pistele reikiä haarukalla ja esipaista 8 - 10 minuuttia.

Täyte:
 2 sipulia
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
4 rkl ranskankermaa
4 rkl dijonsinappia
1 kesäkurpitsa (pienehkö)
250 g (erivärisiä) pikkutomaatteja
150 g fetajuustoa

Viipaloi sipulit ohuiksi. Kuullota voin ja öljyn seoksessa niin kauan, että sipuli ruskistuu ja siihen tulee karamellimainen tuoksu ja voimakas ruskea, karamellisoitunut väri. Viipaloi tomaatit ja kesäkurpitsa. Levitä pohjalle ohut kerros ranskankermaa ja sen päälle sinappi. Levitä sitten sipulit, kesäkurpitsa ja tomaatit. Murusta vielä päälle feta. Paista 200 asteessa keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes kauniin värinen. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja rouhi mustapippuria myllystä.

 On muuten hyvää- kokeilkaapas. :)

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.