Siirry pääsisältöön

Lämmittäviä keittoja vuoden alkuun

Hei taas! Tänään kokeilin nopeaa linssikeittoa lounaaksi. Olihan se ihan kelpo keitto. Pieniä muutoksia tein; ohjeessa ei mainittu suolaa mutta ripauksen suolaa laitoin ja lisäksi aasialaiseen makumaailmaan sopivaa kalakastiketta ja taisinpa murun kasvisliemikuutiotakin sekaan murentaa. Ohje on kauan sitten jostakin lehdestä leikattu.




Itämainen linssikeitto

2 annosta

1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl öljyä
1,5 rkl punaista currytahnaa
1,5 dl punaisia linssejä
4 dl vettä 
3 rkl tomaattisosetta
2 dl kookosmaitoa

Lisäksi 
2 tomaattia

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita öljyssä kattilan pohjalla. Lisää kattilaan currytahna ja siivilässä huuhdellut linssit. Kääntele seosta muutaman kerran. Lisää joukkooon vesi, tomaattisose ja kookosmaito. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes linssit kypsyvät. Lisää nestettä tarvittaessa. Annostele keitto lautasille ja nosta pinnalle koristeeksi kuutioitua tomaattia.

Lisäksi tänään on käyty muskarissa ja ihan kiva oli. Poika on varautunut mutta katsellaan miten alkaa sujua. Ulkona ujeltaa tuuli. Kupissa kahvia. Kaikki on hyvin just nyt. <3


P.s Jaan samalla teille yhden kookosporkkanakeiton ohjeen. Tein keiton eilen lounaaksi. Ehkä joskus Kalevasta repäisty ohje. Näköjään alkanut vuosi on saanut minut innostumaan keittojen kokkailusta. Mutta keitothan ovat helppoja ja edullisia ja paranevat yleensä vain uudelleenlämmitettäessä.




Kookos-porkkanakeitto

6 annosta

1 kg porkkanoita
6 valkosipulinkynttä
2 rkl jeeraa eli juustokuminaa
loraus öljyä
6 dl kasvislientä
400 ml kookosmaitoa
suolaa, mustapippuria
1 ruukku tuoretta yrttiä, kuten basilikaa, persiljaa tai korianteria
1 limen mehu

Kuori valkosipulit ja porkkanat. Hiemonna valkosipulit ja paloittele porkkanat. Kuullota valkosipulia ja jeeraa öljyssä kattilassa. Lisää porkkananpalat ja kuullota niitäkin pieni hetki. Kaada kasvisliemi ja kookosmaito kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia, kunnes porkkanat ovat kypsiä.
Soseuta keitto. Lisää silputtu yrtti ja limen mehu ja soseuta uudelleen. Mausta suolalla ja pippurilla.

Keitto maistui myös meidän "yks ja puoli veelle" :). Raejuustolisällä tietenkin. :)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.