Siirry pääsisältöön

Melkein sokerittomat bataattiblondiet - herkkua hyvällä omatunnolla

 Kokeilinpas minäkin tällaisia "terveysleivonnaisia". Olenhan toki leiponut useammanlaisia ketoleivonnaisia. Nämä bataattiblondiet osuivat silmään Instagrammista Leevi Viilon vinkkaamina. Hän oli poiminut reseptin Äitipiiri -blogista. Bataattia, omenasosetta sekä kaurajauhoja sisältävinä nämä eivät tietenkään ole vähähiilihydraattisia, eikä varsinkaan kun käytin leivontaan äidin tekemää sokeroitua omenasosetta ja lisäsin vielä hieman raakaruokosokeria. Päällysteen tein kuten porkkanakakkuun sekoittamalla karppisokeria ja hieman vaniljaa maustamattomaan tuorejuustoon. Tuli ihan mukavan makuisia ja tuntui että maku parani jääkaapissa. Ihanan kosteaa ja nyt kun olen tottunut (ja perhekin) vähäsokerisempaan niin kyllä maistui hyvälle. Poikakin tuntui tykkäävän ja paremmalla omatunnolla näitä voi herkutella näin maanantainakin kun eivät ole mitään sokeripommeja. Ai niin laitoin taikinaan mukaan myös hieman sulatettua voita ja käytin maapähkinävoita mutta vähemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa.



Bataattiblondiet

Ainesosat:
300 g kypsää bataattia
3 dl mantelijauhoja
1,5 dl kaurajauhoja
2 tl leivinjauhetta 
2 rkl kookossokeria (tai muuta sokeria)
0,5 dl omenasosetta
3 rkl cashewpähkinävoita (tai mitä muuta tahansa pähkinä-tai siemenvoita)
1 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1-2 tl vanilja-aromia
Ripaus suolaa (en laittanut, ensi kerralla kokeilen)
 
Tuorejuustokuorrute:
tuorejuustoa
karppisokeria
vaniljasokeria
vaniljaa jauheena
 
100 g sattumia kuten paahdettuja pähkinöitä tai suklaarouhetta, esim saksanpähkinät, valkosuklaa.
 
Ohje:
Kuori ja kypsennä bataatti. 
Sekoita kaurajauhot (voit tehdä kaurahiutaleista esim monitoimikoneessa), mantelijauhot ja leivinjauhe keskenään.
Soseuta bataatti ja sekoita joukkoon sokeri, omenasose ja pähkinävoi.  Voit käyttää vaikka tehosekoitinta. 
Lisää jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. 
Sekoita joukkoon puolet mahdollisista sattumista. Loput voit laittaa koristeeksi. (En laittanut ollenkaan)
Kaada leivinpaperilla vuorattuun noin 20 x 20 kokoiseen vuokaan.
Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.
Anna jäähtyä ainakin puoli tuntia ennen kuorruttamista.
Kuorrutetta varten vatkaa sähkövatkaimella tuorejuuston sekaan karppisokeria ja halutessasi vaniljasokeria ja/tai vaniljajauhetta. Levitä kuorrute blondielevyn päälle, leikkaa palasiksi ja koristele halutessasi.
Säilytä jääkaapissa tiiviisti suljetussa rasiassa. Maku paranee kun saavat jäähtyä kunnolla vaikkapa yön yli. 
 









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.