Kokeilinpas minäkin tällaisia "terveysleivonnaisia". Olenhan toki leiponut useammanlaisia ketoleivonnaisia. Nämä bataattiblondiet osuivat silmään Instagrammista Leevi Viilon vinkkaamina. Hän oli poiminut reseptin Äitipiiri -blogista. Bataattia, omenasosetta sekä kaurajauhoja sisältävinä nämä eivät tietenkään ole vähähiilihydraattisia, eikä varsinkaan kun käytin leivontaan äidin tekemää sokeroitua omenasosetta ja lisäsin vielä hieman raakaruokosokeria. Päällysteen tein kuten porkkanakakkuun sekoittamalla karppisokeria ja hieman vaniljaa maustamattomaan tuorejuustoon. Tuli ihan mukavan makuisia ja tuntui että maku parani jääkaapissa. Ihanan kosteaa ja nyt kun olen tottunut (ja perhekin) vähäsokerisempaan niin kyllä maistui hyvälle. Poikakin tuntui tykkäävän ja paremmalla omatunnolla näitä voi herkutella näin maanantainakin kun eivät ole mitään sokeripommeja. Ai niin laitoin taikinaan mukaan myös hieman sulatettua voita ja käytin maapähkinävoita mutta vähemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa.
Ainesosat:
300 g kypsää bataattia
3 dl mantelijauhoja
1,5 dl kaurajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl kookossokeria (tai muuta sokeria)
0,5 dl omenasosetta
3 rkl cashewpähkinävoita (tai mitä muuta tahansa pähkinä-tai siemenvoita)
1 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1-2 tl vanilja-aromia
Ripaus suolaa (en laittanut, ensi kerralla kokeilen)
Tuorejuustokuorrute:
tuorejuustoa
karppisokeria
vaniljasokeria
vaniljaa jauheena
100 g sattumia kuten paahdettuja pähkinöitä tai suklaarouhetta, esim saksanpähkinät, valkosuklaa.
Ohje:
Kuori ja kypsennä bataatti.
Sekoita kaurajauhot (voit tehdä kaurahiutaleista esim monitoimikoneessa), mantelijauhot ja leivinjauhe keskenään.
Soseuta bataatti ja sekoita joukkoon sokeri, omenasose ja pähkinävoi. Voit käyttää vaikka tehosekoitinta.
Lisää jauhoseos ja sekoita tasaiseksi.
Sekoita joukkoon puolet mahdollisista sattumista. Loput voit laittaa koristeeksi. (En laittanut ollenkaan)
Kaada leivinpaperilla vuorattuun noin 20 x 20 kokoiseen vuokaan.
Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.
Anna jäähtyä ainakin puoli tuntia ennen kuorruttamista.
Kuorrutetta varten vatkaa sähkövatkaimella tuorejuuston sekaan karppisokeria ja halutessasi vaniljasokeria ja/tai vaniljajauhetta. Levitä kuorrute blondielevyn päälle, leikkaa palasiksi ja koristele halutessasi.
Säilytä jääkaapissa tiiviisti suljetussa rasiassa. Maku paranee kun saavat jäähtyä kunnolla vaikkapa yön yli.
Kommentit
Lähetä kommentti