Siirry pääsisältöön

Ennennäkemätöntä (ja -maistamatonta) tässä keittiössä

 Mikäkö? No lipstikka. Uusimmassa Yhteishyvässä oli ohje lipstikkapestopastaan ja sitähän piti testailla. Jälleen kerran toinen syöntikerta sai ruuan maistumaan vielä paremmalle. Tykkään kokeilla uusia raaka-aineita ja enpä muista että olisin lipstikkaa aikaisemmin maistellut ellen lapsena kotiruuassa tai kouluruuassa. Muistaakseni äidin kasvimaalla kasvaa lipstikkaa mutta se on jäänyt ihan huomiotta minulla. Ruoka oli ihan maistuvaa; tosin suolaa minun piti lisätä vähän. Mutta toisaalta hyvä niin päin koska on helppo lisätä sitä omalle lautaselle eikä pojalle tarvi niin suolaista ruokaa tarjoilla. Sopivasti olikin iso emmentalraastepussi auki minulla. Tykkään etsiskellä sellaisia reseptejä mihin saan uppoamaan avatut ja kaupasta hamstratut juustot yms.. Omasta blogistakin kivasti löytyy vinkkiä eikä hävikkiä synny. :) Leivoin vielä parit juustosämpylät tuosta emmentalpussillisesta. Ohjeet sämpylöihin löysin Rouva Keton Ketokotiruokaa -kirjasta. Siinä onkin kivoja reseptejä.

Pastana käytin shiratakinuudeleita itselle, muille tavalliseta spagettia



Lipstikkapestopasta

4 annosta
1 pkt (300g) kanan maustamattomia fileesuikaleita
1/2 rkl oliiviöljyä
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria rouhittuna
500 g minitomaatteja (erivärisiä)
 
LIPSTIKKAPESTO
1 valkosipulin kynsi
1 ruukku lipstikkaa
1 pss (100g) kuorittuja manteleita
1/2 ps (75g) emmentalraastetta (mustaleima)
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl vettä
2 rkl sitruunanmehua
 
LISÄKSI 
300 g täysjyväspagettia
 
Aloita lipstikkapestosta. Kuori valkosipuli. Soseuta lipstikka ohuine varsineen ja muut peston ainekset sauvasekoittimella tahnaksi. (Käytin monitoimikonetta).
Paista kanasuikaleet öljyssä pannulla kypsiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Huuhtele ja puolita tomaatit. Lisää ne pannulle.
Keitä spagetti miedosti suolatussa vedessä (2 litraa vettä, 1/2 tl suolaa) pakkauksen keittoajan mukaan. Valuta spagetti, mutta jätä sen joukkoon noin puoli desilitraa keitinleintä.
Kääntele pesto spagetin joukkoon kulhossa. Lisää kanat ja tomaatit ja tarjoa heti.
 
Tänään leivoimme pojan kanssa uunissa paistettavan juustokakun mieheni tulevan syntymäpäivän kunniaksi. Saa nähdä mille maistuu. Kakku on vähähiilihydraattinen ja ne ovat aina vähän arvoitus. Eivät ne vielä ole lyöneet tavallisia kakkuja mutta ihan syötäviä ne ovat olleet kumminkin. Lisäksi teimme kaurateeleipää. Poika tykästyi siihen kun leipoivat isänsä kanssa yksi ilta niitä. Eipä se kauan ehitnyt pellillinen leipää vanheta. :D No tuo on nopeatekoista ja hyvä kun maistuu. Itse ajattelin testata sitä hieman jääkaappiin jemmatun vuohenjuuston kera. Ei varmasti voi olla huonoa.
Tuli käytyä taas verikokeissa ja tuloksetkin tulivat ilahduttavan pian. Ferritiini on noussut 27:een siitä 7:stä mistä viime keväänä lähdettiin. Nyt kun tuon kirjoitin tajuan kuinka hidasta tahtia se on noussut. Verilättyjä meillä syödään jatkossakin siis ja täytyy olla tyytyväinen että noususuunnassa on. Flunssan jälkeinen vetämättömyys on vielä vaivannut minua enkä ole kehdannut pätkäpaastoakaan vielä kokeilla. Paastosokeri oli 5,7, johon olinkin yllättäen tyytyväinen (minä, perfektionisti!), siitä syystä että verikokeista kotiin palattuani mittasin mielenkiinnon vuoksi kotimittarilla sokerin ja se oli 6,3. Eli kotimittari saattaa näyttää liikaa tai verensokeri vain nousi paaston jatkuessa. Olisipa mielenkiintoista Librellä seurata olisiko arvo tuosta lähtenyt laskuun vai vielä noussut jos olisinkin päättänyt jatkaa paastoa. Olisihan se hieman houkuttanut kun paasto oli jo kuitenkin hyvällä alulla. Sinnikäs päänsärky sai minut luopumaan ajatuksesta tällä erää. Pitkäsokeri oli pysynyt samana kuin syksyllä ollen 34. 
Aurinko paistelee- saa nähä saanko tuon pikkukaverini ulos tänään kaveriksi. Olemme käyneet kolaamassa lunta, rikkomassa jäätä terassilla ja heittelemässä sitä pois. Sellaista puuhaa.
Lukuvuorossa yöpöydällä Fernando Aramburun Äidinmaa. En ole ihan vielä koukussa, mutta täytyy sanoa että kirjailijan tyyli on hauskan erilainen. Vajaa sata sivua luettu yli kuudesta ja puolesta sadasta. Vielä ehtii koukuttua. :D Nyt mukavaa viikonloppua.
 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.