Siirry pääsisältöön

Tuuli kylmä, keitto lämmin

Olipas vaan navakka pohjoistuuli tänä aamuna kun koiran lenkillä käytin. Samainen vinkka herätti pojan päiväunilta. Se vähän pisti harmittamaan sekä äitiä että poikaa. No tunteroisen ehti poitsu muskarin jälkeen nukkua. Ja nyt maistellaan vhh-tyyliin tehtyä Runebergin kakkua kera kermavaahdn ja vadelmahillon.
Eilen kokeilin Kodin kuvalehdestä silmiini osunutta myskikurpitsakeittoa. Ihan maukasta tuli vaikka hieman epäilin onko tuo niin maukasta kuin vakkarireseptini joka pitää sisällään paketillisen tuorejuustoa. Mutta hyvä kun annoin tällekin mahdollisuuden. Ei aina tarvi kermaa ja juustoa että saa hyvää ruokaa.



Iltapäivän valo

Auringonlasku

Tänä aamuna taivas oli tulessa kun aurinko nousi



Myskikurpitsakeitto

4-6 annosta

1 (n. 1,5 kg) myskikurpitsa
2 sipulia
3 solovalkosipulia (laitoin monta tavallisen kynttä)
2 rkl inkivääriä hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä 
1 tl kardemummaa
1 tl juustokuminaa
1 sitruunan mehu
2 rkl hunajaa (laitoin vähemmän)
1 l vettä
1,5 tl suolaa

Päälle:
1,5 dl pekaanipähkinöitä
1 solovalkosipuli
2 rkl öljyä
3 dl turkkilaista jukurttia
tuoretta minttua

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Halkaise kurpitsa ja koverra siemenet pois. Kuori ja lohko puolikkaat pienemmiksi paloiksi. Kuori ja lohko sipulit ja valkosipulit. Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.
HIenonna inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää inkivääri, kardemumma ja juustokumina hautumaan hiljalleen muutamaksi minuutiksi.
Purista sitruunan mehu. Lisää mehu, hunaja, paahdetut kasviksiet ja vesi kattilaan, Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää suola. Lisää vettä, jos keitto tuntuu liian paksulta.
Tee pinnalle ripote. Rouhi pähkinät. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuullota valkosipulia öljyssä pannulla pari minuuttia. Lisää pähkinät ja jatka paahtamista 2 minuuttia.
Tarjoa keiton kanssa turkkilaista jukurttia, pähkinäripotetta ja tuoretta minttua.

Itse en tehnyt päällisiä sen kummemmin vaan tarjoilin keiton kanssa kuivattuja kurpitsan siemeniä (hävikki!) ja fetaa (koska avattu pakkaus jääkaapissa). Hyvää oli. Sitruuna antoi kivan raikkaan säväyksen keitolle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkua...

Toskakakkua vhh-tyyliin

Moikka moi kamut! Perjantaita mennään ja kaffepaussilla istun edessäni kuppi kahvia ja toskakakkupala. Tekaisin kakun jo aimmin ja kuvauspuoli on taas vähän heikkoa, mutta ansaitsi mielestäni kuitenkin postauksen, koska maultaan on ihan kelpo kahvileipä. Tämä resepti tuli vastaan taas Facebookin vähähiilariryhmässä ja on jo pitempään odottanut tulla testatuksi. Nyt sain sitten aikaiseksi samalla kun testailin niinikään vähähiilarisia valkosipulipatonkeja. Ne eivät saaneet minulta varauksetonta suositusta, mutta epäilen että vika saattoi olla leipurissa eli itsessäni koska soveltelin eli taidan antaa näille vielä uuden mahdollisuuden. Mutta tässä tulee tuo toskakakun ohje sikäli mikäli tekin haluatte tätä kaakkua testata. :) Toskakakku vhh-tyyliin  6 munaa 100 g voita 1 dl kermaa 1 dl sokeria vastaava määrä makeutusta (minulla karppisokeri) 2 dl kookosjauhoja 2 tl leivinjauhetta Mantelitäyte: 100g voita 100g mantelilastuja 1/2 dl sokeria vastaava määrä makeutus...

Uusi sämpyläresepti (vhh)

Kokeilin tänään jo useamman kerran silmiini osunutta ohjetta superpehmeille sämpylöille. Ohje löytyi Paulan ketoblogista. Maistuvia olivat. Kuten useampi kommentoija oli tuota ohjetta kommentoinut, minullakin sämpylät ehkä lässähtivät hiukan, mutta ei se makuun vaikuttanut, varmaankaan, sillä hyviä ovat. Valoa ja varjoa ja jäniksen loikat Superpehmeät sämpylät 2 munaa 250 g mascarponea ripaus suolaa 2 rkl psylliumia 2 dl mantelijauhoa 2 tl leivinjauhetta Riko muna ja sekoita joukkoon mascrpone. Helpoiten onnistuu sähkövatkaimella. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita kunnolla. Kostuta kädet vedellä ja  muotoile 8 palloa pellille. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja herkuttele.