Siirry pääsisältöön

Tuuli kylmä, keitto lämmin

Olipas vaan navakka pohjoistuuli tänä aamuna kun koiran lenkillä käytin. Samainen vinkka herätti pojan päiväunilta. Se vähän pisti harmittamaan sekä äitiä että poikaa. No tunteroisen ehti poitsu muskarin jälkeen nukkua. Ja nyt maistellaan vhh-tyyliin tehtyä Runebergin kakkua kera kermavaahdn ja vadelmahillon.
Eilen kokeilin Kodin kuvalehdestä silmiini osunutta myskikurpitsakeittoa. Ihan maukasta tuli vaikka hieman epäilin onko tuo niin maukasta kuin vakkarireseptini joka pitää sisällään paketillisen tuorejuustoa. Mutta hyvä kun annoin tällekin mahdollisuuden. Ei aina tarvi kermaa ja juustoa että saa hyvää ruokaa.



Iltapäivän valo

Auringonlasku

Tänä aamuna taivas oli tulessa kun aurinko nousi



Myskikurpitsakeitto

4-6 annosta

1 (n. 1,5 kg) myskikurpitsa
2 sipulia
3 solovalkosipulia (laitoin monta tavallisen kynttä)
2 rkl inkivääriä hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä 
1 tl kardemummaa
1 tl juustokuminaa
1 sitruunan mehu
2 rkl hunajaa (laitoin vähemmän)
1 l vettä
1,5 tl suolaa

Päälle:
1,5 dl pekaanipähkinöitä
1 solovalkosipuli
2 rkl öljyä
3 dl turkkilaista jukurttia
tuoretta minttua

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Halkaise kurpitsa ja koverra siemenet pois. Kuori ja lohko puolikkaat pienemmiksi paloiksi. Kuori ja lohko sipulit ja valkosipulit. Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.
HIenonna inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää inkivääri, kardemumma ja juustokumina hautumaan hiljalleen muutamaksi minuutiksi.
Purista sitruunan mehu. Lisää mehu, hunaja, paahdetut kasviksiet ja vesi kattilaan, Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää suola. Lisää vettä, jos keitto tuntuu liian paksulta.
Tee pinnalle ripote. Rouhi pähkinät. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuullota valkosipulia öljyssä pannulla pari minuuttia. Lisää pähkinät ja jatka paahtamista 2 minuuttia.
Tarjoa keiton kanssa turkkilaista jukurttia, pähkinäripotetta ja tuoretta minttua.

Itse en tehnyt päällisiä sen kummemmin vaan tarjoilin keiton kanssa kuivattuja kurpitsan siemeniä (hävikki!) ja fetaa (koska avattu pakkaus jääkaapissa). Hyvää oli. Sitruuna antoi kivan raikkaan säväyksen keitolle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.