Jälleen kerran tuli kokattua hyvää ruokaa. :D Linssicurry oli ihanan maukasta ja täydellistä perjantairuokaa. Ohje sattui silmiini eräästä blogista ja alunperin se oli Valion sivuilta. Söimme curryn sriracha-kastikkeen kera ja salaattia kylkeen. Minulla jälleen kerran lisukkeena parsakaali. Muut söivät omansa riisin kera.
2-3 valkosipulin kynttä
pala tuoretta inkivääriä
1 rkl öljyä
3 tl punaista currytahnaa tai indian currytahnaa
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
2 tl sokeria (laitoin vähemmän)
1/2 tl suolaa
500 g eli 2 tlk punaisia linssejä (esikeitettyjä) tai 2 dl keittämättömiä
200 g kookoskermaa
Keitä riisi jos tarjoat curryn riisin kera.
Kuori ja hienonna sipulit sekä inkivääri. Kuullota ne öljyssä ja currytahnassa korkeareunaisessa paistinpannussa.
Lisää tomaattimurska, huuhtele tölkki vedellä ja kaada vesikin kattilaan.
Valuta ja huuhtele linssit ja lisää nekin kattilaan. Mausta suolalla ja sokerilla ja jätä kannen alle hautumaan keskilämmölle noin 10 minuutiksi.
Lisää kastikkeeseen kookoskerma ja lämmitä kastike kuumaksi.
Itse lisäsin vielä kalakastiketta sekä sitruunamehua tuomaan lisämakua ja tosiaan vielä lisätulta tuomaan turautin valmiiseen annokseen Sriracha-soosia. Lisukkeena parsakaalin lisäksi oli vielä salaattia.
Runebergin päivän sekä oman syntymäpäivänkin kunniaksi päätin kokeilla Faceokista löytynyttä ohjetta vähähiilariselle runebergin tortulle. (keto-pariskunta) Muuntelin ohjetta sen verran että tarjoilin tortun karppisokerilla makeutetun kermavaahdon sekä normi-vadelmahillon kera. Mieskin tykkäsi. Tykkään manteliaromista; sitä täytyy lurauttaa aina vähän myös mantelimassaan kun teen laskiaispullia. Vaikkeivat olekaan vhh. Niitäkin on muuten tullut tehtyä vhh-versiona ja muistaakseni ihan kelpo syötävää olivat koska olen ohjeen kirjoittanut muistiin. Saa nähdä josko vielä niitä saisi tekaistua sillä varsinainen laskiaispäivähän on vielä edessäpäin. Mutta tässä teillekin siis tuo ohje.
1 dl kuohukermaa
1/2 dl erytritolia tai muu haluamasi makeutus
1/2 dl kookosjauhoa
2 dl mantelijauhoa
1 dl mantelirouhetta
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl kardemummaa jauhettuna
1/2 tl piparkakkumaustetta
50 g voita sulatettuna
1/2 rkl voita vuuan voiteluun
mantelijauhetta vuuan jauhotukseen
Halutessasi taikinaan voi laittaa ripauksen karvasmanteliaromia tai rommiaromia tai 1 rkl tummaa rommia.
Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja pingota se irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin. Voitele irtopohjavuoan reunat voilla ja ”jauhota” reunat mantelijauheella. Ketovaimo käytti halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuokaa, mutta kakun voi tehdä hyvin myös hieman isompaan tai pienempään vuokaan.(tein n 20 cm:n vuokaan)
Vispaa munat, kuohukerma ja haluamasi makeutus (meillä erytritoli) hyvin sekaisin, ei tarvitse vatkata. Sekoita kaikki kuivat aineet sekaisin toisessa kulhossa ja lisää muna-kerma-sokeriseokseen. Mausta halutessasi karvasmanteli/rommiaromilla (ei välttämätön). Sekoita taikina tasaiseksi. Sulata voi ja lisää se vielä taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina irtopohjavuokaan ja levitä taikina tasaisesti. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 20 minuuttia.(paistoin vähän pidempään)
Irrota terävällä veitsellä kakku varovasti vuoan reunoilta ja anna kakun hetki jäähtyä. Ota tämän jälkeen irtopohjavuoka varovasti pois ja anna kakun jäähtyä vielä hetki. Nosta kakku leivinpaperin avulla tarjoilualustalle ja vedä leivinpaperi varovasti kakun alta pois. Kun kakku on jäähtynyt, tämä on onnistuu hyvin eikä repeile.
Tee vadelma-Chiahillo kakun ollessa uunissa, koska hillon on hyvä hieman jäähtyä ennen kakun kuorruttamista.
Vadelma-chiahillo:
200g pakastevadelmia
1/2 dl vettä
4 rkl Chia-siemen
1 rkl erytritoli tai muu makeutus
Laita jäiset vadelmat ja vesi pieneen kattilaan. Sekoittele ja keitä seosta muutama minuutti ja anna seoksen kiehua. Pienennä levyä ja lisää sekaan Chia-siemenet ja makeutus, me käytimme erytritolia. Sekoita seos tasaiseksi ja anna olla levyllä muutama minuutti. Sekoita välillä. Kun seos on selvästi paksuuntunut ja tasainen, ota kattila levyltä ja anna seoksen jäähtyä kattilassa.
Tee kuorrutus valmiiksi jääkaappiin, kun hillo ja kakku jäähtyvät.
Kuorrutus:
1 dl kuohukermaa
50 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl erytritolia tai muuta makeutusta
Ripaus vaniljajauhetta tai 1/4 tl vaniljauutetta
Laita kaikki kuorrutuksen aineet kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes kuorrute on sopivan paksua ja jämäkkää. Joudut vatkaamaan seosta hetken aikaa ja huomioi että kuohukerma on ihan kylmää. Laita tämän jälkeen kuorrute jääkaappiin vielä ”jähmettymään” hetkeksi, niin sinun on helpompi kuorruttaa kakku.
Kuorruta jäähtynyt kakku ensin vadelma-chiahillolla. Nostele lusikalla hilloa kakun keskiosaan sekä levitä nuolijalla tai lusikalla hillo tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle. Itse levitimme sen melkein reunoille asti.
Kuorruta tämän jälkeen pursottamalla kuorrutetta haluamallasi tavalla. Ketovaimo käytti pursottamisessa 6- sakaraista tähtityllaa. Voit levittää kuorrutteen myös lusikoiden avulla tai laittamalla kuorrutuksen pussiin, johon teet yhteen kulmaan reiän ja saat pursotettua kuorrutusta myös helposti tällä tavoin.
Tästä kakusta tulee ainakin 12 palaa, riippuu toki palojen koosta.
Linssicurry
1 sipuli2-3 valkosipulin kynttä
pala tuoretta inkivääriä
1 rkl öljyä
3 tl punaista currytahnaa tai indian currytahnaa
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
2 tl sokeria (laitoin vähemmän)
1/2 tl suolaa
500 g eli 2 tlk punaisia linssejä (esikeitettyjä) tai 2 dl keittämättömiä
200 g kookoskermaa
Keitä riisi jos tarjoat curryn riisin kera.
Kuori ja hienonna sipulit sekä inkivääri. Kuullota ne öljyssä ja currytahnassa korkeareunaisessa paistinpannussa.
Lisää tomaattimurska, huuhtele tölkki vedellä ja kaada vesikin kattilaan.
Valuta ja huuhtele linssit ja lisää nekin kattilaan. Mausta suolalla ja sokerilla ja jätä kannen alle hautumaan keskilämmölle noin 10 minuutiksi.
Lisää kastikkeeseen kookoskerma ja lämmitä kastike kuumaksi.
Itse lisäsin vielä kalakastiketta sekä sitruunamehua tuomaan lisämakua ja tosiaan vielä lisätulta tuomaan turautin valmiiseen annokseen Sriracha-soosia. Lisukkeena parsakaalin lisäksi oli vielä salaattia.
Runebergin päivän sekä oman syntymäpäivänkin kunniaksi päätin kokeilla Faceokista löytynyttä ohjetta vähähiilariselle runebergin tortulle. (keto-pariskunta) Muuntelin ohjetta sen verran että tarjoilin tortun karppisokerilla makeutetun kermavaahdon sekä normi-vadelmahillon kera. Mieskin tykkäsi. Tykkään manteliaromista; sitä täytyy lurauttaa aina vähän myös mantelimassaan kun teen laskiaispullia. Vaikkeivat olekaan vhh. Niitäkin on muuten tullut tehtyä vhh-versiona ja muistaakseni ihan kelpo syötävää olivat koska olen ohjeen kirjoittanut muistiin. Saa nähdä josko vielä niitä saisi tekaistua sillä varsinainen laskiaispäivähän on vielä edessäpäin. Mutta tässä teillekin siis tuo ohje.
Ketovaimon runebergin kakku
5 kananmunaa1 dl kuohukermaa
1/2 dl erytritolia tai muu haluamasi makeutus
1/2 dl kookosjauhoa
2 dl mantelijauhoa
1 dl mantelirouhetta
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl kardemummaa jauhettuna
1/2 tl piparkakkumaustetta
50 g voita sulatettuna
1/2 rkl voita vuuan voiteluun
mantelijauhetta vuuan jauhotukseen
Halutessasi taikinaan voi laittaa ripauksen karvasmanteliaromia tai rommiaromia tai 1 rkl tummaa rommia.
Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja pingota se irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin. Voitele irtopohjavuoan reunat voilla ja ”jauhota” reunat mantelijauheella. Ketovaimo käytti halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuokaa, mutta kakun voi tehdä hyvin myös hieman isompaan tai pienempään vuokaan.(tein n 20 cm:n vuokaan)
Vispaa munat, kuohukerma ja haluamasi makeutus (meillä erytritoli) hyvin sekaisin, ei tarvitse vatkata. Sekoita kaikki kuivat aineet sekaisin toisessa kulhossa ja lisää muna-kerma-sokeriseokseen. Mausta halutessasi karvasmanteli/rommiaromilla (ei välttämätön). Sekoita taikina tasaiseksi. Sulata voi ja lisää se vielä taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina irtopohjavuokaan ja levitä taikina tasaisesti. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 20 minuuttia.(paistoin vähän pidempään)
Irrota terävällä veitsellä kakku varovasti vuoan reunoilta ja anna kakun hetki jäähtyä. Ota tämän jälkeen irtopohjavuoka varovasti pois ja anna kakun jäähtyä vielä hetki. Nosta kakku leivinpaperin avulla tarjoilualustalle ja vedä leivinpaperi varovasti kakun alta pois. Kun kakku on jäähtynyt, tämä on onnistuu hyvin eikä repeile.
Tee vadelma-Chiahillo kakun ollessa uunissa, koska hillon on hyvä hieman jäähtyä ennen kakun kuorruttamista.
Vadelma-chiahillo:
200g pakastevadelmia
1/2 dl vettä
4 rkl Chia-siemen
1 rkl erytritoli tai muu makeutus
Laita jäiset vadelmat ja vesi pieneen kattilaan. Sekoittele ja keitä seosta muutama minuutti ja anna seoksen kiehua. Pienennä levyä ja lisää sekaan Chia-siemenet ja makeutus, me käytimme erytritolia. Sekoita seos tasaiseksi ja anna olla levyllä muutama minuutti. Sekoita välillä. Kun seos on selvästi paksuuntunut ja tasainen, ota kattila levyltä ja anna seoksen jäähtyä kattilassa.
Tee kuorrutus valmiiksi jääkaappiin, kun hillo ja kakku jäähtyvät.
Kuorrutus:
1 dl kuohukermaa
50 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl erytritolia tai muuta makeutusta
Ripaus vaniljajauhetta tai 1/4 tl vaniljauutetta
Laita kaikki kuorrutuksen aineet kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes kuorrute on sopivan paksua ja jämäkkää. Joudut vatkaamaan seosta hetken aikaa ja huomioi että kuohukerma on ihan kylmää. Laita tämän jälkeen kuorrute jääkaappiin vielä ”jähmettymään” hetkeksi, niin sinun on helpompi kuorruttaa kakku.
Kuorruta jäähtynyt kakku ensin vadelma-chiahillolla. Nostele lusikalla hilloa kakun keskiosaan sekä levitä nuolijalla tai lusikalla hillo tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle. Itse levitimme sen melkein reunoille asti.
Kuorruta tämän jälkeen pursottamalla kuorrutetta haluamallasi tavalla. Ketovaimo käytti pursottamisessa 6- sakaraista tähtityllaa. Voit levittää kuorrutteen myös lusikoiden avulla tai laittamalla kuorrutuksen pussiin, johon teet yhteen kulmaan reiän ja saat pursotettua kuorrutusta myös helposti tällä tavoin.
Tästä kakusta tulee ainakin 12 palaa, riippuu toki palojen koosta.
Kommentit
Lähetä kommentti