Siirry pääsisältöön

Joulu on jo ovella

Heipä hei. Täällä alkaa olla kaikki valmiina joulun tulla. Joululaulut soi ja aamupäivä on siivottu. Kahvia kupissa ja taatelikakkua kaverina. Vhh-tyyliin tehtyä. Mies otti kopin ja leipoi pyynnöstäni Kutsu vapauteen -blogin ohjeella taatelikakun. Taatelikakku on ollut aina suurta herkkua minulle. En tiedä onko makuni muuttunut vähemmän makeaa kaipaavaksi. Ehkä aina olen ollut aika lailla enemmän suolaisen ystävä. Mutta pieni makea on kahvin kanssa kiva ja jos sen saa vielä vähillä hiilareilla niin vielä parempi. Tosin tortttuja olen herkutellut myös. Jospa ne joulun aikaan olisivat ok. Tuo taatelikakku oli saanut alunperin vielä suklaakuorrutteen mutta me jätimme sen pois, samoin kaakaojauheen taikinasta.



Taatelikakku

 200 g taateleita (meillä 250g)
1 dl vettä  (vähän reilummin laitettiin, koska taateleita enempi)
100 g voita
2 munaa
1,5 dl karppisokeria (vähän vähempi)
3 dl lupiinijauhoa (meillä mantelijauhoja)
2 rkl tummaa kaakaota
1 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl neilikkaa
mantelijauhoa kakkuvuoan jauhottamiseen

Kuorrute (ei pakollinen)
200 g tummaa suklaata
3 rkl voita

Keitä taatelit pehmeiksi vedessä (noin 5 minuuttia) Lisää paloiteltu rasva kuumaan taatelivesiseokseen ja anna rasvan sulaa. Sekoita tehosekoittimella seos sileäksi. Vatkaa munat ja blendattu sokeri vaahdoksi. Lisää varovasti taatelivoiseos munasokerivaahtoon. Sekoita kaikki kuiva-aineet keskenään ja lisää varovasti siivilän  läpi taikinan sekaan.
Voitele kakkuvuoka ja jauhota se esim mantelijauholla. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ennen kuorruttamista.
Sulata tumma suklaa ja rasva vesihauteessa. Levitä jäähtynyt seos kakun päälle ja tasoita. Voit koristella kakun rouhitulla suklaalla. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa yön yli ennen tarjoamista. Parhaimmillaan kakku on seuraavana päivänä. Säilytä kakku jääkaapissa. 

Me ei viittsitty ajaa tehosekoittimella taatelivoiseosta vaan taatelit saivat jäädä rouheiksi. Myöskään karppisokerille emme tehneet (siis mies ei tehnyt) mitään. Sokeria laitoimme ehkä noin 1,25 dl verran koska taatelit toivat reilusti makeutta taikinaan.


Nyt kaikille oikein mukavaa joulun aikaa. :)

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.