Siirry pääsisältöön

Niin hyvää leipää

 ..että söisi ihan luvattoman paljon.. Varsinkin tuoreena. Sellaista oli Kodin kuvalehdestä löytyneen ohjeen mukaan valmistettu kesäkurpitsaleipä. Leipä tehtiin vuokaan ja meillä vuoka kävi hieman pieneksi; niin hyvin leipä kohosi. Onneksi varauduimme laittamalla leivinpaperilla vuoratun pellin uuniin leipävuoan alle. Tosin eipä tuo taikina tainnut sinne asti valua. Jäi hauskaksi räystääksi leivälle ja juuri tuo kohta oli tuoreena taivaallisen rapsakkaa. Paistoajan kanssa oli hieman epäselvyyksiä joten ehkä hieman pitempään olisi leipä saanut kypsyä. Mutta kuten sanottu: hyvää oli! Tehdään toistekin varmasti. Tämä(kään) ohje ei ole vähähiilihydraattinen.




Kesäkurpitsaleipä

1 leipä, 15 min + kohottaminen 30 min + paistaminen 30 min
 
3 dl kesäkurpitsaraastetta
3 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
1/2 dl kurpitsansiemeniä
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
4,5 dl vehnäjauhoja
PINNALLE
20 ohutta kesäkurpitsaviipaletta
1/2 dl kurpitsansiemeniä
 
Leikkaa ensin kesäkurpitsasta ohuita viipaleita, jotka tulevat leivän päälle. Raasta kurpitsa karkealla terällä.
Mittaa raaste ja vesi kulhoon. Kuumenna kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen.
Lisää suola, siirappi ,siemenet ja täysjyväjauhot. Sekoita taikina tasaiseksi. Sekoita vehnäjauhot taikinaan. Taikina saa jäädä pehmeäksi ja kosteaksi.
Voitele leipävuoka (noin 1,5 l). Kumoa taikina vuokaan ja painele tasaiseksi. Asettele kesäkurpitsaviipaleet limittäin leivän päälle. Ripottele kurpitsansiemenet pinnalle.
Kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 30 minuuttia.  Anna jäähtyä 10 minuuttia ja kumoa leipä vuosta. Leikkaa jäähtyneenä.
 
Tänään ilahduin parantuneista kolesteroliarvoista. Aamuvarhain kävin kokeissa ja nyt jo tulokset olivat tulleet. Olen SUPERiloinen että arvot palanneet normaaleiksi eikä tarvi pähkäillä että mitäs sitten. Sokeriarvot kun vielä saisi sinne lähemmäs normaaleja niin tämä muikkeli olisi tyytyväinen! Tai jos saisi toivoa niin toivoisin ensisijaisesti että poitsu tulisi pian kuntoon! <3 Sitkasta on tämän kesän lentsut. Ja hei, eipä oo ennen mun kesälomalla tainnut lunta sataa! Nyt nähty sekin sitten. Mukavaa viikon jatkoa ja kokeilkaa tuota leipää jos mietitte mihin upotatte kesäkurpitsat! :D

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.