Siirry pääsisältöön

Soppaa ja syksyä

Hei. Tänään lautasella juurisellerikeittoa. Ja oikeastaan jo parina muunakin päivänä. Mutta tämä ruoka kuuluu sarjaan "paranee vanhetessaan, tai ei ainakaan pahene:D". Ohje on napattu taas Kalevan ruokaosiosta. Pieniä muunnoksia tein. Omat salviani olivat jo sen verran kylmettyneet että niitä en edes harkinnut tähän enkä kehdannut kaupasta ostaa joten tein pinnalle vain ruskistettua voita tuomaan täyteläistä makua. Timjamia en muistanut keittoon laittaa edes kuivattuna. Se olisi varmasti myös toiminut hyvin. Mutta maistui keitto muutenkin.




Mukulasellerikeitto

 2 rkl öljyä
1 sipuli
1 juuriselleri
3-4 omenaa
1 1/2  l kasvislientä
1 tlk isoja valkoisia papuja suolaliemessä
muutama timjaminoksa
suolaa ja mustapippuria

Hasselpähkinä-salviavoi
1 dl hasselpähkinöitä
50 g voita
12 salvianlehteä

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä öljyssä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Kuori selleri ja omenat, poista siemenkodat ja lohko ne. Lisää lohkot kasariin ja kuullota 2-3 minuuttia. 
Lisää kasvisliemi ja valutetut pavut, riivi timjaminoksista lehdet mukaan.
Keitä 20 - 30 minuuttia, kunnes sellerinlohkot ovat kypsiä. Soseuta keitto. Mausta suolalla ja pippurilla. 
Rouhi hiukan hasselpähkinöitä. Paahda kuivalla pannulla niihin aromit esiin. Nosta sivuun. 
Sulata voi pannulla. Lisää kokonaiset salvianlehdet ja anna voin ruskistua, mutta varo polttamasta sitä. Ruskistettuun voihin tulee kinuskimaisen pehmeä maku.
Lisää hasselpähkinät takaisin pannulle.
Nostele keitto annoskulhoihin ja viimeistele pinta lusikallisella hasselpähkinäsalviavoita.

Voin kuvitella tuon salviavoin maun vaikken sitä itse keittoon tällä erää tehnytkään. Kesällä teimme uusista perunoista salviapottuja juurikin samaisella tavalla. Tuo ruskistetussa voissa paahdetut salvianlehdet oi nams!! Mutta nyt harvinaista herkkua, poika nukkumassa päikköreitä omassa sängyssä eikä tissillä. Taidanpa lukaista Nesbon uusimman loppuun.. Sen verran jännittävä se on että illalla en meinannut millään malttaa laskea sitä käsistäni. Ja pahoin pelkään että tuon kirjan jälkeen ei oikein mikään kirja vähään aikaan tunnu juuri miltään, niin nerokasta jännitystä Harry Holen seikkailut taas tarjoavat. Mukavaa viikon puoliväliä itse kullekin. :)

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkua...

Toskakakkua vhh-tyyliin

Moikka moi kamut! Perjantaita mennään ja kaffepaussilla istun edessäni kuppi kahvia ja toskakakkupala. Tekaisin kakun jo aimmin ja kuvauspuoli on taas vähän heikkoa, mutta ansaitsi mielestäni kuitenkin postauksen, koska maultaan on ihan kelpo kahvileipä. Tämä resepti tuli vastaan taas Facebookin vähähiilariryhmässä ja on jo pitempään odottanut tulla testatuksi. Nyt sain sitten aikaiseksi samalla kun testailin niinikään vähähiilarisia valkosipulipatonkeja. Ne eivät saaneet minulta varauksetonta suositusta, mutta epäilen että vika saattoi olla leipurissa eli itsessäni koska soveltelin eli taidan antaa näille vielä uuden mahdollisuuden. Mutta tässä tulee tuo toskakakun ohje sikäli mikäli tekin haluatte tätä kaakkua testata. :) Toskakakku vhh-tyyliin  6 munaa 100 g voita 1 dl kermaa 1 dl sokeria vastaava määrä makeutusta (minulla karppisokeri) 2 dl kookosjauhoja 2 tl leivinjauhetta Mantelitäyte: 100g voita 100g mantelilastuja 1/2 dl sokeria vastaava määrä makeutus...

Uusi sämpyläresepti (vhh)

Kokeilin tänään jo useamman kerran silmiini osunutta ohjetta superpehmeille sämpylöille. Ohje löytyi Paulan ketoblogista. Maistuvia olivat. Kuten useampi kommentoija oli tuota ohjetta kommentoinut, minullakin sämpylät ehkä lässähtivät hiukan, mutta ei se makuun vaikuttanut, varmaankaan, sillä hyviä ovat. Valoa ja varjoa ja jäniksen loikat Superpehmeät sämpylät 2 munaa 250 g mascarponea ripaus suolaa 2 rkl psylliumia 2 dl mantelijauhoa 2 tl leivinjauhetta Riko muna ja sekoita joukkoon mascrpone. Helpoiten onnistuu sähkövatkaimella. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita kunnolla. Kostuta kädet vedellä ja  muotoile 8 palloa pellille. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja herkuttele.