Siirry pääsisältöön

Pakasteen tyhjennystä ja syksyn sesonkileipää

Hei taas!
Justiinsa mustikkametsältä kotiuduttu. Saatu siinä sivussa poika päikkäreille. Ihana kun tuo mun pikkumies viihtyy metsässä. Ihmettelee siellä polulla metsän elämää ja porisee omalla kielellään. Ja minä kun alkuun pelkäsin etttä eihän tuota saa nurmikolle kesällä lähtemään kun tuntui vissiin ikävälle ruohonkorret. Mutta nyt konttaisi haalarinsa(kin) puhki tuolla pihalla. On siellä niin paljon ihmeteltävää.
Minulla on ollut suunnitelmissa putsailla pakastinta, jotta saataisiin mustikka- ja muukin mahdollinen marjasato pakkaseen. Leipää pitää saada myös mahtumaan pakkaseen koska meidän lähileipomomyymälä lopettaa syksyllä toimintansa ja sieltä täytynee vielä hamstrata leipää. Harmittaa kovasti, sillä sieltä on saatu edullisesti mm jälkiuunileipiä jotka ovat yksi lempparileivistäni. Toki itselläni leivän syönti rajoittuu nykyään yhteen palaan päivässä pääsääntöisesti diabeteksen takia. Vhh- leipä korvaa päivän muut leivät. Samoin pakastinta täyttävät pojan ruuat. Mainitsinkin eilen kuinka saimme tehtyä jos ei nyt sen seitsemää sorttia niin aika monenlaista kuitenkin pojalle syötäväksi. Ja onhan siellä herkkuosastonsakin, jäätelöä lähinnä. Viime kesänä meni kovaa tahtia herkkkujäätelöä, kun oli sitä hellettä. Tulen varmaan muistamaan aina tuon vauvakesän hellepäivineen, iltauinteineen ja jäätelöineen. :)  Näissä pakastimen tyhjennysmerkeissä poimin pakasteesta VHH-porkkanakakkua. Tämä erä ei mielestäni onnistunut ihan niin nappiin kuin aikaisemmat johtuen ehkä liian isosta vuokasta mistä johtuen kakku jäi matalaksi ja hiukan kuivemman oloiseksi kuin ennen. Ennen piirakka on ollut todella mehevää ja paksua. Muistan ensi kerralla varmasti tehdä taas pienempään vuokaan. :) Joka tapauksessa maku on ihan hyvä vhh-leipomukseksi. :) Reseptin olen löytänyt Tinskun keittiössä Tyynen kaa -blogista.






Karpin helppo porkkanakakku (Alkuperäinen resepti täältä)
Tarvitset:


1.5 dl karppisokeria 
2 dl mantelijauhetta
1 dl pofiberiä (perunakuitu)
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl kanelia
1/2 tl suolaa
200 g raastettua porkkanaa
1 dl miedonmakuista oliiviöljyä ( muuta öljyä, tai sulatettua voita) (Käytin voita)
2 luomukananmunaa

Kuorrutus:

200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl stevia + tomusokeria 
hieman vaniljaa  

Sekoita kuivat aineet keskenään. Raasta porkkanat ja sekoita kuiviin aineisiin. 
Lisää öljy ja kanamunat. Vatkaa sähkövatkaimella pari minuuttia. 
Kaada taikina öljyttyyn irtopohja vuokaan. Jos käytät normi pyöreää kakkuvuokaa niin öljyä ja leivitä pofiberillä. 
Paista uunin alaosassa 170C 40 min. 
Jäähdytä.
 Laita kakku tarjoiluastiaan ja tee kuorrutus. 
Vatkaa sähkövatkaimella kuorrutuksen aineet keskenään ja levitä kakun päälle. 
Koristele esim. ohuilla porkkanasiivuilla, sitruunamelissalla ja pähkinöillä.
Kakku on parhaimmillaan vasta päivän tai parin päästä kun se on kunnolla tasaantunut, mutta erittäin maistuvaa vaikka heti. 



Toinen leipomus tänään oli tämä niinikään karppileivonnainen eli kesäkurpitsaleipä. Tämä on Karita Tykän blogista poimittu resepti. Ohje täältä


Kesäkurpitsaleipä

3 dl mantelijauhoa
1 dl kookosjauhoa
3 rkl psylliumkuitua
1, 5 dl pellavansiemeniä
1/2 – 1 tl suolaa
3 tl ruokasoodaa
1 tl valkosipulijauhetta (ei välttämätön)
1,5 dl saksanpähkinöitä
1 dl kurpitsansiemeniä
2 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
neljä kananmunaa
1 dl oliiviöljyä
2 1/2 dl raastettua kesäkurpitsaa
+ voita tai muuta mieleistäsi rasvaa vuoan voiteluun tai käytä leivinpaperia
(24 x 10 x 6 vuoka)
Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
Paahda kurpitsansiemenet ja auringonkukansiemet kevyesti pannulla tai uuninpellillä. Anna jäähtyä.
Voitele vuoka voilla tai muulla mieleisellä rasvalla tai käytä leivinpaperia.
Sekoita kuiva-aineet ja pellavansiemenet keskenään (itse käytin monitoimikonetta). Sekoita sitten toisessa kulhossa kananmuna ja oliiviöljy keskenään.
Sekoita joukkoon kuiva-ainesseos ja sekoita huolellisesti. Lisää joukkoon kesäkurpitsaraaste, rouhitut saksanpähkinät ja paahdetut auringonkukan- ja kurpitsansiemenet. Sekoita.
Kaada voideltuun vuokaan ja kypsennä uunissa 50–60 minuuttia.
Nosta vuoasta ja anna jäähtyä kokonaan.


Aurinkoista tiistaipäivän jatkoa. :) Menkää metsään. Kyllä siellä mustikkaa on ainakin piirakkatarpeiksi.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.