tiistai 6. elokuuta 2019

Pakasteen tyhjennystä ja syksyn sesonkileipää

Hei taas!
Justiinsa mustikkametsältä kotiuduttu. Saatu siinä sivussa poika päikkäreille. Ihana kun tuo mun pikkumies viihtyy metsässä. Ihmettelee siellä polulla metsän elämää ja porisee omalla kielellään. Ja minä kun alkuun pelkäsin etttä eihän tuota saa nurmikolle kesällä lähtemään kun tuntui vissiin ikävälle ruohonkorret. Mutta nyt konttaisi haalarinsa(kin) puhki tuolla pihalla. On siellä niin paljon ihmeteltävää.
Minulla on ollut suunnitelmissa putsailla pakastinta, jotta saataisiin mustikka- ja muukin mahdollinen marjasato pakkaseen. Leipää pitää saada myös mahtumaan pakkaseen koska meidän lähileipomomyymälä lopettaa syksyllä toimintansa ja sieltä täytynee vielä hamstrata leipää. Harmittaa kovasti, sillä sieltä on saatu edullisesti mm jälkiuunileipiä jotka ovat yksi lempparileivistäni. Toki itselläni leivän syönti rajoittuu nykyään yhteen palaan päivässä pääsääntöisesti diabeteksen takia. Vhh- leipä korvaa päivän muut leivät. Samoin pakastinta täyttävät pojan ruuat. Mainitsinkin eilen kuinka saimme tehtyä jos ei nyt sen seitsemää sorttia niin aika monenlaista kuitenkin pojalle syötäväksi. Ja onhan siellä herkkuosastonsakin, jäätelöä lähinnä. Viime kesänä meni kovaa tahtia herkkkujäätelöä, kun oli sitä hellettä. Tulen varmaan muistamaan aina tuon vauvakesän hellepäivineen, iltauinteineen ja jäätelöineen. :)  Näissä pakastimen tyhjennysmerkeissä poimin pakasteesta VHH-porkkanakakkua. Tämä erä ei mielestäni onnistunut ihan niin nappiin kuin aikaisemmat johtuen ehkä liian isosta vuokasta mistä johtuen kakku jäi matalaksi ja hiukan kuivemman oloiseksi kuin ennen. Ennen piirakka on ollut todella mehevää ja paksua. Muistan ensi kerralla varmasti tehdä taas pienempään vuokaan. :) Joka tapauksessa maku on ihan hyvä vhh-leipomukseksi. :) Reseptin olen löytänyt Tinskun keittiössä Tyynen kaa -blogista.






Karpin helppo porkkanakakku (Alkuperäinen resepti täältä)
Tarvitset:


1.5 dl karppisokeria 
2 dl mantelijauhetta
1 dl pofiberiä (perunakuitu)
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl kanelia
1/2 tl suolaa
200 g raastettua porkkanaa
1 dl miedonmakuista oliiviöljyä ( muuta öljyä, tai sulatettua voita) (Käytin voita)
2 luomukananmunaa

Kuorrutus:

200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl stevia + tomusokeria 
hieman vaniljaa  

Sekoita kuivat aineet keskenään. Raasta porkkanat ja sekoita kuiviin aineisiin. 
Lisää öljy ja kanamunat. Vatkaa sähkövatkaimella pari minuuttia. 
Kaada taikina öljyttyyn irtopohja vuokaan. Jos käytät normi pyöreää kakkuvuokaa niin öljyä ja leivitä pofiberillä. 
Paista uunin alaosassa 170C 40 min. 
Jäähdytä.
 Laita kakku tarjoiluastiaan ja tee kuorrutus. 
Vatkaa sähkövatkaimella kuorrutuksen aineet keskenään ja levitä kakun päälle. 
Koristele esim. ohuilla porkkanasiivuilla, sitruunamelissalla ja pähkinöillä.
Kakku on parhaimmillaan vasta päivän tai parin päästä kun se on kunnolla tasaantunut, mutta erittäin maistuvaa vaikka heti. 



Toinen leipomus tänään oli tämä niinikään karppileivonnainen eli kesäkurpitsaleipä. Tämä on Karita Tykän blogista poimittu resepti. Ohje täältä


Kesäkurpitsaleipä

3 dl mantelijauhoa
1 dl kookosjauhoa
3 rkl psylliumkuitua
1, 5 dl pellavansiemeniä
1/2 – 1 tl suolaa
3 tl ruokasoodaa
1 tl valkosipulijauhetta (ei välttämätön)
1,5 dl saksanpähkinöitä
1 dl kurpitsansiemeniä
2 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
neljä kananmunaa
1 dl oliiviöljyä
2 1/2 dl raastettua kesäkurpitsaa
+ voita tai muuta mieleistäsi rasvaa vuoan voiteluun tai käytä leivinpaperia
(24 x 10 x 6 vuoka)
Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
Paahda kurpitsansiemenet ja auringonkukansiemet kevyesti pannulla tai uuninpellillä. Anna jäähtyä.
Voitele vuoka voilla tai muulla mieleisellä rasvalla tai käytä leivinpaperia.
Sekoita kuiva-aineet ja pellavansiemenet keskenään (itse käytin monitoimikonetta). Sekoita sitten toisessa kulhossa kananmuna ja oliiviöljy keskenään.
Sekoita joukkoon kuiva-ainesseos ja sekoita huolellisesti. Lisää joukkoon kesäkurpitsaraaste, rouhitut saksanpähkinät ja paahdetut auringonkukan- ja kurpitsansiemenet. Sekoita.
Kaada voideltuun vuokaan ja kypsennä uunissa 50–60 minuuttia.
Nosta vuoasta ja anna jäähtyä kokonaan.


Aurinkoista tiistaipäivän jatkoa. :) Menkää metsään. Kyllä siellä mustikkaa on ainakin piirakkatarpeiksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti