Siirry pääsisältöön

Kukkakaalikeittoa ja joulufiilisten kuulostelua

 Viikko jouluun, ihanaa että se on edessäpäin. Kyllähän se mietityttää miten tänä vuonna joulu vietetään. Ja jännätään ehtiikö tilaamamme joululahjat perille ajoissa.

Olen leiponut enemmän vhh-leipomuksia kuin koskaan. Taatelikakku olikin tuttu jo viime vuodelta. Uusina kokeilin Antti Heikkilän Pellingin joulu -kirjan piparkakkuja ja joululeivoksia. Tykkäsin molemmista ja mietin että nyt tavallaan tuntuu että on helpompaa luopua valtavan sokerisista leivonnaisista. Koska ne ei oo mulle. Torttuja on syöty joitakin. Okei, oon myös syönyt saaristolaisnappisia poron lämminsavuleikkeen kera. Rieskaa aattelin myös joulun aikaan maistella. Viipale päivässä tahtia. Ehkä yks joulupuuro keitetään. Ja suklaata yks tai kaks palaa päivässä. Laatikoita on tehtynä kolmenlaista: lanttu-, bataatti- ja uutena mulla porkkanalaatikko. Graavi- ja kylmäsavulohen kanssa nautitaan. 

Hyvää mieltä on tullut paremmista paastosokeriarvoista. Se saa ajattelemaan ettei tämä kaikki oo ollut turhaa. Voihan toki olla että näm nyt satunnaisesti ovat paremmalla tolalla. Mene ja tiedä sitten. Pienestä tai minun mielestä isosta voi onni läikähtää sisällä; yhtenä aamuna sokeri oli jopa 4,8! Pitkästä pitkästä aikaa alle viiden.

Ennen joulua syödään vielä mm keittoa. Tällä kertaa lautaselle kukkakaalikeitto ja kaveriksi kylmäsavulohta. Ohje on Glorian ruoka ja viini.





Samettinen kukkakaalikeitto

750 g kukkakaalia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 peruna (jätin pois, niinkuin näköjään tuon valkosipulinkin :D)
1/2 dl oliiviöljyä
7 1/2 dl vettä
1 1/2 tl suolaa
1/2 dl kermaa
100g maustamatonta tuorejuustoa
Pinnalle:
hienonnettua ruohosipulia
(espelette-paprikajauhetta)
 
Poista kukkakaalista kova tyvi. Paloittele se lehtineen ja varsineen. Kuori sipulit ja perunat ja paloittele ne.
Kuumenna oliiviöljy kattilassa. Lisää kasvikset ja kuullota niitä muutama minuutti. Lisää vesi ja suola. Keitä kypsiksi, noin 20 minuuttia.
Soseuta keitto sauvasekoittimella. 
Lisää kerma ja juusto. Ripottele ruohosipulia ja espelette-paprikaa pinnalle.
 
Lisukkeeksi tuossa olisi ollut ohje myös tapenade-tikuille. Itse en niitä tähän tehnyt. Ohjeen voi halutessaan katsoa Soppa 365-sivuilta.
Mukavaa joulun odotusta ihan kaikille. Minä menin ostamaan vielä amarylliksen tänään. Ja aiemmin jo sypressin. Ensimmäinen sypressi minulla. Ja joulukuusi on ollut jo lauantaista saakka sisällä. :) Fiilistellen kohti joulua siis. :)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.