Siirry pääsisältöön

Joulu mielessä

 Täällä on aloitettu jouluvalmistelut. Olen pikkuhiljaa tehnyt laatikoita pakkaseen. Lanttulaatikot tein tänä jouluna Antti Heikkilän Pellingin Joulu -kirjan reseptillä. Porkkanalaatikkoon löysin ohjeen Hiidenuhman keittiössä -blogista. En ole aikaisemmin tehnyt itse porkkanalaatikkoa, koska en ole siitä erityisemmin välittänyt mutta onneksi päätin kokeilla sillä tämä vähähiilihydraattisempi versio oli oikeasti hyvää. Saapa nähdä tarviiko tulevina vuosina enää tehdäkään bataattilaatikkoa ollenkaan. Tein nyt tosiaan vielä perinteisesti bataattilaatikonkin. Siitä olen tykännyt hurjan paljon, ihan liikaakin siihen nähden että se sisältää liikaa hiilihydraatteja minulle. Jaan nämä reseptit teillekin jos innostutte kokeilemaan. Bataattilaatikko on Valion ohje.


Porkkanalaatikko

1 kg porkkanasosetta
1 dl mantelirouhetta 
1 kananmuna
1 dl kermaa
0,5 dl Pofiberiä
50 g voisulaa
1 tl suolaa
1 tl muskottipähkinää
0,5 tl valkopippuria
Pinnalle: mantelilastuja, mantelirouhetta tai Pofiberiä
Voita pieninä nokareina
 
Sekoita porkkanasoseen joukkoon kaikki ainekset. Kaada seos voideltuun 1,5 litran vuokaan. TAsoita pinta. Koristele mantelilastuilla( minulla vähän mantelirouhetta) Ripottele päälle voinokareet. Paista laatikkoa 175 asteessa 1,5 tuntia. Tein itse porkkanasoseen niin siihen ei tule mitään ylimääräistä. :)
 

Bataattilaatikko

800 g valmista bataattisosetta
1 prk (120g) Valio smetanaa
2 rkl korppujauhoja
1 kananmuna
2 rkl vaaleaa siirappia
1/4 tl suolaa (jos käytit valmista bataattisosetta)
ripaus valkopippuria
1/2 tl kanelia
 
Pinnalle: 2 rkl korppujauhoja
 
Lisää bataattisoseeseen smetana, korppujauhot, muna, siirappi sekä mausteet. Kaada voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Kypsennä 175 asteessa noin 1 h. 
 
Vinkki
Laatikko tuoreista bataateista: Kuori 500 g bataattia. Paloittele pieniksi paloiksi, Keitä kypsiksi kannen alla 4-5 dl:ssa vettä, joka on maustettu 1 tl suolaa. Soseuta keitinliemineen ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ennen muiden raaka-aineiden lisäämistä. Huom. suolaa ei enää tarvitse lisätä. Kuorruta ja kypsennä kuten yllä.

Olen bataattisoseenkin tehnyt itse aina. Mietiskelin vain olenko ostanut 800 g bataattia ja soseuttanut ilman vettä. Nyt tein prikulleen tuon ohjeen mukaan. Vähensin keittämisen jälkeen veden määrää hieman.
Onpas siellä pimeää. Oli mukava kun lauantaina oli niin kauniin lumiset maisemat ja mies viritteli pihan omppupuuhun valot. Aiemmin meillä on ollut terassin reunassa nuo valot, mutta tuo on kyllä parempi paikka. :) Valoa pimeyteen teillekin. Pysytään terveinä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkua...

Toskakakkua vhh-tyyliin

Moikka moi kamut! Perjantaita mennään ja kaffepaussilla istun edessäni kuppi kahvia ja toskakakkupala. Tekaisin kakun jo aimmin ja kuvauspuoli on taas vähän heikkoa, mutta ansaitsi mielestäni kuitenkin postauksen, koska maultaan on ihan kelpo kahvileipä. Tämä resepti tuli vastaan taas Facebookin vähähiilariryhmässä ja on jo pitempään odottanut tulla testatuksi. Nyt sain sitten aikaiseksi samalla kun testailin niinikään vähähiilarisia valkosipulipatonkeja. Ne eivät saaneet minulta varauksetonta suositusta, mutta epäilen että vika saattoi olla leipurissa eli itsessäni koska soveltelin eli taidan antaa näille vielä uuden mahdollisuuden. Mutta tässä tulee tuo toskakakun ohje sikäli mikäli tekin haluatte tätä kaakkua testata. :) Toskakakku vhh-tyyliin  6 munaa 100 g voita 1 dl kermaa 1 dl sokeria vastaava määrä makeutusta (minulla karppisokeri) 2 dl kookosjauhoja 2 tl leivinjauhetta Mantelitäyte: 100g voita 100g mantelilastuja 1/2 dl sokeria vastaava määrä makeutus...

Uusi sämpyläresepti (vhh)

Kokeilin tänään jo useamman kerran silmiini osunutta ohjetta superpehmeille sämpylöille. Ohje löytyi Paulan ketoblogista. Maistuvia olivat. Kuten useampi kommentoija oli tuota ohjetta kommentoinut, minullakin sämpylät ehkä lässähtivät hiukan, mutta ei se makuun vaikuttanut, varmaankaan, sillä hyviä ovat. Valoa ja varjoa ja jäniksen loikat Superpehmeät sämpylät 2 munaa 250 g mascarponea ripaus suolaa 2 rkl psylliumia 2 dl mantelijauhoa 2 tl leivinjauhetta Riko muna ja sekoita joukkoon mascrpone. Helpoiten onnistuu sähkövatkaimella. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita kunnolla. Kostuta kädet vedellä ja  muotoile 8 palloa pellille. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja herkuttele.