Kesän loppupuolta tai no okei syksyä elellään ja se tarkoittaa kesäkurpitsatulvaa äitini kasvimaalla. Itse olen vielä pärjännyt toistaiseksi niillä enkä ole kokeillut omia laittaa kasvamaan. Äidin luona kyläillessä tulee näin elo-syyskuun vaihteessa mukaan aina iso kassillinen kesäkurpitsaa ja niinpä ollaan kokeiltu vaikka minkälaista ruokaa johon näitä on saatu ihan mukavasti upotettua. Yksi herkku mitä tekisin ellen pyrkisi nyt vähähiilihydraattisuuteen olisi kesäkurpitsakakku. Mutta sen sijaan olen kokeillut kesäkurpitsapitsapohjaa, aiemmin blogissa esittelemääni kesäkurpitsatomaattifetapastaa (TÄÄLTÄ), kesäkurpitsacarbonaraa, keittoa, leipää, kesäkurpitsakanavuokaa (TÄÄLLÄ) ja kesäkurpitsalasagnea. Lasagne on tosi herkullista ja ajattelin jakaa teillekin oman reseptini. Kesäkurpitsat kannattaa viipaloida ohueksi. Käytin toisella kertaa juustohöylää ja lopputulos oli parempi kuin veitsellä leikkaamalla. Tähän saa kivasti uppoamaan kesäkurpitsaa jos sielläkin pähkäillään suuren sadon kanssa. Kaupassakin taitaa tosin vielä olla ihan edullista kesäkurpitsaa. Toinen mainitsemisen arvoinen kesäkurpitsaresepti on kesäkurpitsahalloumipihvit limekastikkeella. Oletteko kokeilleet? Herkkua. Ohje on Yhteishyvän (TÄÄLLÄ) Tehtiin nuita joku vuosi taaksepäin ja nyt ehdotin miehelle josko tekisi pihvit jos minä teen kastikkeen. Nämä ovat kaikenlisäksi sopivia VHH- ja ketoruokavalioon. Olen nyt muutamana aamuna jättänyt sen yhden normileivän välistä ja tehnyt vhh-leivän kaveriksi munakasta ja toisena aamuna keitetyn munan aiolin rippeillä. Ja voin kyllä jo heti todeta että olo on ollut aamiaisen jälkeen parempi; se heikotuksen tunne pian aamupalan syömisen jälkeen on poissa ja nälkä ei vaivaa heti kohta. Mahtavaa:)
Mies aloitti eilen kesälomansa(kyllä, nyt vasta) ja minähän sairastuin flunssaan. Voitte arvata kuinka paljon tympäisi. Ja tympii edelleenkin koska nyt on sentään hyvät ilmat ja tarkoitus oli tehdä vaikka mitä tai ainakin minulla oli suuret suunnitelmat. No ei kai siinä, käväisin aamulla ronklittavana koronatestissä. Kaikki sujui jouhevasti ja nyt odotellaan tuloksia. Olo ei ole mikään huono tällä hetkellä mutta ajattelin kuitenkin levätä josko huomenna voisi jo metsäretken tehdä. Oireena oli pientä kurkkukipua yöllä mutta päivällä sitä ei nyt enää onneksi ole ollut. Toivottavasti siellä ollaan terveinä. Pidetään huolta itsestä ja muista.
Kesäkurpitsalasagne (VHH)
1 keskikokoinen tai isohko kesäkurpitsa
1-3 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 pkt jauhelihaa
tomaattipyrettä noin ehkä kolmasosa tuubia
2 dl kermaa
1 pkt Koskenlaskija-juustoa (minulla puoli pkt)
pippuria, suolaa, muita mausteita, laitoin musta- ja valkopippuria ja savupaprikaa ja vähän chiliä
pussi mozzarellaa tms juustoraastetta (en ole aina laittanut, mutta nyt sattui olemaan emmentalraastetta pussin pohja ja hiukan fetaa niin nakkasin sekaan ja ai kun oli hyvää koska juuston kanssa more is more :D)
Viipaloi kesäkurpitsa esimerkiksi juustohöylällä ohuiksi viipaleiksi. Paista öljyssä pannulla sipulit ja jauheliha. Lisää tomaattipyre, kerma ja koskenlaskija, anna juuston sulaa ja lisää makusi mukaan mausteita. Myös esimerkiksi pitsamauste voisi toimia tässä. Maistele että on tarpeeksi suolaa ja makua. Saa olla ihan hyvä suola koska kurpitsat vähän laimentavat sitä. Kasaa lasagne voideltuun uunivuokaan siten että ensin laitetaan hieman kastiketta sitten kurpitsaviipaleita ja toista kerroksia kunnes aineet loppuu. Päällimäiseksi kannattaa jättää kastiketta ja kuorruta koko komeus vielä juustoraasteella halutessasi. Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla että lasagne vetäytyy ja nesteet imeytyy siihen. Nauti.
Kesäkurpitsa-halloumipihvit ja limetti-jogurttikastike (VHH)
300 - 400 g kesäkurpitsaa
200 g halloumijuustoa
1 kananmuna
oliiviöljyä paistamiseen
rucolasalaattia
Limetti-jogurttikastike
2 dl turkkilaista jogurttia
1 limen raastettu kuori ja mehu
suolaa
sokeria
rouhittua mustapippuria
Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja anna maustua pihvien teon ajan. Raasta kesäkurpitsa ja purista raasteesta ylimäärinen neste. Raasta myös halloumi. Sekoita raasteet kulhossa kananmunan kanssa. Paista pannulla miedolla lämmöllä öljyssä pieniä pihvejä. Anna pihvien ruskistua molemmin puolin. TArjoile limetti-jogurttikastikkeen ja rucolasalaatin kera.
Kommentit
Lähetä kommentti