Siirry pääsisältöön

Se aika vuodesta

Kesän loppupuolta tai no okei syksyä elellään ja se tarkoittaa kesäkurpitsatulvaa äitini kasvimaalla. Itse olen vielä pärjännyt toistaiseksi niillä enkä ole kokeillut omia laittaa kasvamaan. Äidin luona kyläillessä tulee näin elo-syyskuun vaihteessa mukaan aina iso kassillinen kesäkurpitsaa ja niinpä ollaan kokeiltu vaikka minkälaista ruokaa johon näitä on saatu ihan mukavasti upotettua. Yksi herkku mitä tekisin ellen pyrkisi nyt vähähiilihydraattisuuteen olisi kesäkurpitsakakku. Mutta sen sijaan olen kokeillut kesäkurpitsapitsapohjaa, aiemmin blogissa esittelemääni kesäkurpitsatomaattifetapastaa (TÄÄLTÄ), kesäkurpitsacarbonaraa, keittoa, leipää, kesäkurpitsakanavuokaa (TÄÄLLÄ) ja kesäkurpitsalasagnea. Lasagne on tosi herkullista ja ajattelin jakaa teillekin oman reseptini. Kesäkurpitsat kannattaa viipaloida ohueksi. Käytin toisella kertaa juustohöylää ja lopputulos oli parempi kuin veitsellä leikkaamalla. Tähän saa kivasti uppoamaan kesäkurpitsaa jos sielläkin pähkäillään suuren sadon kanssa. Kaupassakin taitaa tosin vielä olla ihan edullista kesäkurpitsaa. Toinen mainitsemisen arvoinen kesäkurpitsaresepti on kesäkurpitsahalloumipihvit limekastikkeella. Oletteko kokeilleet? Herkkua. Ohje on Yhteishyvän (TÄÄLLÄ) Tehtiin nuita joku vuosi taaksepäin ja nyt ehdotin miehelle josko tekisi pihvit jos minä teen kastikkeen. Nämä ovat kaikenlisäksi sopivia VHH- ja ketoruokavalioon. Olen nyt muutamana aamuna jättänyt sen yhden normileivän välistä ja tehnyt vhh-leivän kaveriksi munakasta ja toisena aamuna keitetyn munan aiolin rippeillä. Ja voin kyllä jo heti todeta että olo on ollut aamiaisen jälkeen parempi; se heikotuksen tunne pian aamupalan syömisen jälkeen on poissa ja nälkä ei vaivaa heti kohta. Mahtavaa:) 

Mies aloitti eilen kesälomansa(kyllä, nyt vasta) ja minähän sairastuin flunssaan. Voitte arvata kuinka paljon tympäisi. Ja tympii edelleenkin koska nyt on sentään hyvät ilmat ja tarkoitus oli tehdä vaikka mitä tai ainakin minulla oli suuret suunnitelmat. No ei kai siinä, käväisin aamulla ronklittavana koronatestissä. Kaikki sujui jouhevasti ja nyt odotellaan tuloksia. Olo ei ole mikään huono tällä hetkellä mutta ajattelin kuitenkin levätä josko huomenna voisi jo metsäretken tehdä. Oireena oli pientä kurkkukipua yöllä mutta päivällä sitä ei nyt enää onneksi ole ollut. Toivottavasti siellä ollaan terveinä. Pidetään huolta itsestä ja muista.

Kesäkurpitsalasagne (VHH)

1 keskikokoinen tai isohko kesäkurpitsa

1-3 valkosipulin kynttä

1 sipuli

1 pkt jauhelihaa

tomaattipyrettä noin ehkä kolmasosa tuubia

2 dl kermaa

1 pkt Koskenlaskija-juustoa (minulla puoli pkt) 

pippuria, suolaa, muita mausteita, laitoin musta- ja valkopippuria ja savupaprikaa ja vähän chiliä

pussi mozzarellaa tms juustoraastetta (en ole aina laittanut, mutta nyt sattui olemaan emmentalraastetta pussin pohja ja hiukan fetaa niin nakkasin sekaan ja ai kun oli hyvää koska juuston kanssa more is more :D)

Viipaloi kesäkurpitsa esimerkiksi juustohöylällä ohuiksi viipaleiksi. Paista öljyssä pannulla sipulit ja jauheliha. Lisää tomaattipyre, kerma ja koskenlaskija, anna juuston sulaa ja lisää makusi mukaan mausteita. Myös esimerkiksi pitsamauste voisi toimia tässä. Maistele että on tarpeeksi suolaa ja makua. Saa olla ihan hyvä suola koska kurpitsat vähän laimentavat sitä. Kasaa lasagne voideltuun uunivuokaan siten että ensin laitetaan hieman kastiketta sitten kurpitsaviipaleita ja toista kerroksia kunnes aineet loppuu. Päällimäiseksi kannattaa jättää kastiketta ja kuorruta koko komeus vielä juustoraasteella halutessasi. Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla että lasagne vetäytyy ja nesteet imeytyy siihen. Nauti.

 

Kesäkurpitsa-halloumipihvit ja limetti-jogurttikastike (VHH)

300 - 400 g kesäkurpitsaa

200 g halloumijuustoa

1 kananmuna

oliiviöljyä paistamiseen

rucolasalaattia

Limetti-jogurttikastike

2 dl turkkilaista jogurttia

1 limen raastettu kuori ja mehu

suolaa

sokeria

rouhittua mustapippuria


Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja anna maustua pihvien teon ajan. Raasta kesäkurpitsa ja purista raasteesta ylimäärinen neste. Raasta myös halloumi. Sekoita raasteet kulhossa kananmunan kanssa. Paista pannulla miedolla lämmöllä öljyssä pieniä pihvejä. Anna pihvien ruskistua molemmin puolin. TArjoile limetti-jogurttikastikkeen ja rucolasalaatin kera.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.