Siirry pääsisältöön

Ruista ranteeseen

Viime viikonloppu sekä eilisilta on kulunut aika lailla pihahommissa. Urakkana on kasvilavojen siirto. Siinä riittääkin puuhasteltavaa eikä homma etene ihan kamalan nopeasti johtuen siitä että poika haluaa milloin keinumaan milloin taas koiraa on lenkitettävä ja homma on aika risaista.. No hiljaa hyvä tulee, toivotaan näin.
Eilen leipaisin meille ehkä kolmatta kertaa ruisleipää. Löysin Miia Metson blogista mielenkiintoisen ohjeen. Mies teki pyynnöstäni ensimmäisen satsin joitakin viikkoja sitten. Tai sitten joitakin kuukausia sitten, aikakäsitys hämärtyy kun aika kuluu niin nopsaan. Sen jälkeen minä olen tehnyt näitä nyt kahdesti. Eilen tein taikinasta vain levyn pellille ja enne
n uuniin laittoa leikkasin sen ruuduiksi taikinapyörällä. Tulipa pehmeät leivät kun ei tarvinut jauhojen kanssa sen enempiä muotoilla taikinaa. Tykättiin. :)






Helpot reissumies-leivät

1 pss kuivahiivaa
7,5 dl ruisjauhoja
2 tl suolaa
5 dl vettä
2 rkl siirappia
1,5 dl vehnäjauhoja

Sekoita keskenään ruisjauhot ja kuivahiiva. Lisää 42-asteinen vesi, suola, siirappi ja sekoita hyvin. Lisää vehnäjauhot. Taikina jää melko löysäksi.
Anna kohota liinan alla lämpimässä noin tunnin ajan.
Helpoiten pääset jos kaadat taikinan pellille ja taputtelet levyksi niinkuin minä tein ja jaat taikinalevyn ruuduiksi taikinapyörällä. Voit myös leipoa taikinan pyöreiksi leiviksi. Käytä reilusti jauhoja ja muotoile taikinasta noin sentin paksuinen levy, ota siitä muotilla noin 10 cm:n ympyröitä.
Kohota noin 20 minuuttia liinan alla ja paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin reilu 20 minuuttia.

Meilläkin tykkäsi koko porukka tästä. :) Reippaasti rasvaa päälle ja ääntä kohti. Ei ole vähähiilarista ja olen alkanut tuntea olossani jos syön hiilaripitoista. Niinpä mietiskelen pitäisikö alkaa kiristämään hiilarien nauttimista. Tein tilauksen ensimmäistä kertaa Fitnessfirstille. Mantelijauhoa, psylliumia ja cashewpähkinöitä. Lupiinijauho olisi ollut mielessä mutta se oli valitettavasti juuri loppu. Yleensä tilailen mantelijauhot Luontaistukusta. No katsotaan mille nuo vaikuttavat. Mukavaa tiistaita kaikille. Pysykää terveinä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.