Vappu oli ja meni. Nopeasti menikin. Meillä oli touhuntäyteinen vappu tänä vuonna. Mies alkoi aamupäivästä vaihtaa autojen renkaita ja me pojan ja koiran kanssa lähdimme lenkille. Tuli pojan kanssa käytyä parit leikkipuistot ja niiden kiikut koiran odotellassa kiltisti alueen ulkopuolella. Eiliseen kuului myös munkin paisto, ruisleivän tekoa ja minulle pofiber-rieskaa (vhh). Maistelimme siman kanssa munkkeja. Kokeilin ensimmäistä kertaa siman tekoa itse ja tein vähähiilihydraattisen version karppisokeria käyttäen. Eilen ei vielä sima ollut ehtinyt happoja muodostaa kunnolla vaikka pienemmässä pullossa rusinat jo pinnalle olivat nousseetkin. Tänä aamuna vähän uteliaisuuttani maistellessani huomasin että happoa oli muodostunut lisää. Jee!
Päivä kahvin ja munkkien ja siman jälkeen jatkui pihalla. Mies pesi vielä renkaat ja minä touhusin pojan kanssa. Pientä puuhastelua ja tyytyväinen mieli kun saatiin monenlaista aikaan.
Tänään kokeilin kanakormaa lounaaksi. Kelpo ruokaa siitä tuli; mieskin sanoi että parempaa kuin intialaisessa. Itse en ole siitä varma mutta hyvää joka tapauksessa. Ohje löytyi Soppa 365 (Glorian ruoka ja viini) -sivustolta.
1/2 rkl jauhettua korianteria
1/2 rkl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
1 tl currya
1 tl jauhettua kardemummaa
1/2 - 1 tl chilijauhetta
Lisäksi:
400 g broilerin rintafileitä
5 cm pala inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 tlk kookosmaitoa
2 dl kermaa
1/2 dl mantelijauhetta
4 rkl öljyä
4 rkl tomaattipyrettä
1 dl rusinoita (mulla vajaa puoli desiä)
1 tl suolaa
Sokeriton pikkusima Karppisokerista (muutama pullo)
2 litraa vettä
1 sitruunan hedelmäliha
250 g Karppisokeria
2-3 cm pala inkivääriä
tuorehiivaa, herneen kokoinen pala
1-2 rkl kookossokeria liemeen
1-2 tl kookossokeria pulloon
Valmistumisen seuraamisen
Rusinoita
Tuplaa annos jos haluat tehdä hieman enemmän tarjottavaa kerralla!
Kookossokeri "palaa" osittain kun sima käy. Käymiseen tarvitaan sokeria.
Kookossokerin GI eli verensokeria nostava vaikutus on pienempi kuin
tavallisella sokerilla mutta sen käymisteho on lähes sama kuin sokerin.
Leikkaa inkivääri ohuiksi lastuiksi. Kiehauta litra vettä ja lisää inkiväärilastut. Kaada seos kookos- ja karppisokerin päälle astiaan.
Lisää litra kylmää vettä. Leikkaa terävällä veitsellä sitruunasta kuoret pois. Lisää pilkottu sitruuna ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen.
Anna käydä huoneenlämmössä 1-2 vuorokautta. Siivilöi ja pullota sima. Lisää lasipulloon 1-2 tl kookossokeria ja pari rusinaa. Vie pullot viileään.
Sima on valmista vajaassa viikossa. Sima on valmista kun rusinat nousevat pintaan. Makeutta voi säätää karppisokerin määrällä. Käymistä voi säätää kookossokerin määrällä. Myös lämpötila vaikuttaa käymiseen - seuraa käymistä.
Ohje on YesDelin sivulta. Tänään saa taas munkkia:D Mukavaa viikonlopun jatkoa, pysykää terveenä!
P.s. Voisin jakaa ruisleivän ohjeen myös tänne mutta nyt on pakko mennä...
Päivä kahvin ja munkkien ja siman jälkeen jatkui pihalla. Mies pesi vielä renkaat ja minä touhusin pojan kanssa. Pientä puuhastelua ja tyytyväinen mieli kun saatiin monenlaista aikaan.
Tänään kokeilin kanakormaa lounaaksi. Kelpo ruokaa siitä tuli; mieskin sanoi että parempaa kuin intialaisessa. Itse en ole siitä varma mutta hyvää joka tapauksessa. Ohje löytyi Soppa 365 (Glorian ruoka ja viini) -sivustolta.
Kanakormaa lisukkeena parsakaali |
Minähän ehdin jo melkein siemaista simalasin tyhjäksi ennen kuvan ottoa.. :D Munkin ohje löytyy blogista haulla. |
Kanakorma
Mausteseos:1/2 rkl jauhettua korianteria
1/2 rkl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
1 tl currya
1 tl jauhettua kardemummaa
1/2 - 1 tl chilijauhetta
Lisäksi:
400 g broilerin rintafileitä
5 cm pala inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 tlk kookosmaitoa
2 dl kermaa
1/2 dl mantelijauhetta
4 rkl öljyä
4 rkl tomaattipyrettä
1 dl rusinoita (mulla vajaa puoli desiä)
1 tl suolaa
- Yhdistä kuivat mausteet.
- Pilko broileri paloiksi. Kuori ja raasta inkivääri, valkosipulit ja sipulit.
- Kuumenna iso pannu. Paista kuivia mausteita öljyssä minuutti niin, että mausteet nopeasti kiehahtavat. Varo polttamasta!
- Lisää joukkoon raastetut sipulit, valkosipuli ja inkivääri sekä tomaattipyree. Paista, kunnes muodostuu tahnamainen seos. Kaada pannulle kookosmaito, kerma ja mantelijauhe. Sekoita. Lisää broileri. Hauduta 30-40 minuuttia.
- Lisää lopuksi rusinat ja mausta suolalla. Tarjoile keitetyn basmatiriisin kanssa.
Sokeriton pikkusima Karppisokerista (muutama pullo)
2 litraa vettä
1 sitruunan hedelmäliha
250 g Karppisokeria
2-3 cm pala inkivääriä
tuorehiivaa, herneen kokoinen pala
1-2 rkl kookossokeria liemeen
1-2 tl kookossokeria pulloon
Valmistumisen seuraamisen
Rusinoita
Tuplaa annos jos haluat tehdä hieman enemmän tarjottavaa kerralla!
Kookossokeri "palaa" osittain kun sima käy. Käymiseen tarvitaan sokeria.
Kookossokerin GI eli verensokeria nostava vaikutus on pienempi kuin
tavallisella sokerilla mutta sen käymisteho on lähes sama kuin sokerin.
Lisää litra kylmää vettä. Leikkaa terävällä veitsellä sitruunasta kuoret pois. Lisää pilkottu sitruuna ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen.
Anna käydä huoneenlämmössä 1-2 vuorokautta. Siivilöi ja pullota sima. Lisää lasipulloon 1-2 tl kookossokeria ja pari rusinaa. Vie pullot viileään.
Sima on valmista vajaassa viikossa. Sima on valmista kun rusinat nousevat pintaan. Makeutta voi säätää karppisokerin määrällä. Käymistä voi säätää kookossokerin määrällä. Myös lämpötila vaikuttaa käymiseen - seuraa käymistä.
Ohje on YesDelin sivulta. Tänään saa taas munkkia:D Mukavaa viikonlopun jatkoa, pysykää terveenä!
P.s. Voisin jakaa ruisleivän ohjeen myös tänne mutta nyt on pakko mennä...
Kommentit
Lähetä kommentti