Siirry pääsisältöön

Kanakormaa ja vapun jälkifiilksiä

Vappu oli ja meni. Nopeasti menikin. Meillä oli touhuntäyteinen vappu tänä vuonna. Mies alkoi aamupäivästä vaihtaa autojen renkaita ja me pojan ja koiran kanssa lähdimme lenkille. Tuli pojan kanssa käytyä parit leikkipuistot ja niiden kiikut koiran odotellassa kiltisti alueen ulkopuolella. Eiliseen kuului myös munkin paisto, ruisleivän tekoa ja minulle pofiber-rieskaa (vhh). Maistelimme siman kanssa munkkeja. Kokeilin ensimmäistä kertaa siman tekoa itse ja tein vähähiilihydraattisen version karppisokeria käyttäen. Eilen ei vielä sima ollut ehtinyt happoja muodostaa kunnolla vaikka pienemmässä pullossa rusinat jo pinnalle olivat nousseetkin. Tänä aamuna vähän uteliaisuuttani maistellessani huomasin että happoa oli muodostunut lisää. Jee!
Päivä kahvin ja munkkien ja siman jälkeen jatkui pihalla. Mies pesi vielä renkaat ja minä touhusin pojan kanssa. Pientä puuhastelua ja tyytyväinen mieli kun saatiin monenlaista aikaan.
Tänään kokeilin kanakormaa lounaaksi. Kelpo ruokaa siitä tuli; mieskin sanoi että parempaa kuin intialaisessa. Itse en ole siitä varma mutta hyvää joka tapauksessa. Ohje löytyi Soppa 365 (Glorian ruoka ja viini) -sivustolta.

Kanakormaa lisukkeena parsakaali

Minähän ehdin jo melkein siemaista simalasin tyhjäksi ennen kuvan ottoa.. :D Munkin ohje löytyy blogista haulla.




Kanakorma

Mausteseos:
1/2 rkl  jauhettua korianteria
1/2 rkl  juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
1 tl currya
1 tl jauhettua kardemummaa 
1/2 - 1 tl chilijauhetta

Lisäksi:
400 g broilerin rintafileitä
5 cm pala inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 tlk kookosmaitoa
2 dl kermaa
1/2 dl mantelijauhetta
4 rkl öljyä
4 rkl tomaattipyrettä
1 dl rusinoita (mulla vajaa puoli desiä)
1 tl suolaa


  1. Yhdistä kuivat mausteet.
  2. Pilko broileri paloiksi. Kuori ja raasta inkivääri, valkosipulit ja sipulit.
  3. Kuumenna iso pannu. Paista kuivia mausteita öljyssä minuutti niin, että mausteet nopeasti kiehahtavat. Varo polttamasta!
  4. Lisää joukkoon raastetut sipulit, valkosipuli ja inkivääri sekä tomaattipyree. Paista, kunnes muodostuu tahnamainen seos. Kaada pannulle kookosmaito, kerma ja mantelijauhe. Sekoita. Lisää broileri. Hauduta 30-40 minuuttia.
  5. Lisää lopuksi rusinat ja mausta suolalla. Tarjoile keitetyn basmatiriisin kanssa.

Sokeriton pikkusima Karppisokerista (muutama pullo)

2 litraa vettä
1 sitruunan hedelmäliha
250 g Karppisokeria
2-3 cm pala inkivääriä
tuorehiivaa, herneen kokoinen pala
1-2 rkl kookossokeria liemeen
1-2 tl kookossokeria pulloon

Valmistumisen seuraamisen
Rusinoita

Tuplaa annos jos haluat tehdä hieman enemmän tarjottavaa kerralla!

Kookossokeri "palaa" osittain kun sima käy. Käymiseen tarvitaan sokeria.
Kookossokerin GI eli verensokeria nostava vaikutus on pienempi kuin
tavallisella sokerilla mutta sen käymisteho on lähes sama kuin sokerin.
Leikkaa inkivääri ohuiksi lastuiksi. Kiehauta litra vettä ja lisää inkiväärilastut.  Kaada seos kookos- ja karppisokerin päälle astiaan.

Lisää litra kylmää vettä. Leikkaa terävällä veitsellä sitruunasta kuoret pois. Lisää pilkottu sitruuna ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen.

Anna käydä huoneenlämmössä 1-2 vuorokautta. Siivilöi ja pullota sima. Lisää lasipulloon 1-2 tl kookossokeria ja pari rusinaa. Vie pullot viileään.

Sima on valmista vajaassa viikossa.  Sima on valmista kun rusinat nousevat pintaan. Makeutta voi säätää karppisokerin määrällä. Käymistä voi säätää kookossokerin määrällä. Myös lämpötila vaikuttaa käymiseen - seuraa käymistä.


Ohje on YesDelin sivulta. Tänään saa taas munkkia:D  Mukavaa viikonlopun jatkoa, pysykää terveenä!
P.s. Voisin jakaa ruisleivän ohjeen myös tänne mutta nyt on pakko mennä...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.