Siirry pääsisältöön

Umamia

Herkkutatit - aah. Niistä on päästy nauttimaan hieman epävarmasta kauden alusta huolimatta. Koiran ja pojan kanssa päivittäiset lenkkimme suuntautuvat nyt lähes ainoastaan metsään. Sieltä voi parhaassa tapauksessa löytää ainekset lounaalle. Kerran jos toisenkin olen palannut lenkiltä tatti tai pari mukanani. Siksi kuljenkin tattiveitsi taskussani katse tiukasti maassa. :D. Suurimman osan saaliista olen kuivannut ja uuni onkin hurissut taustalla keittiössä tuon tuosta. Se tietää talveksikin tattisoppaa. :)

Tattisapuska ei turhia kommervenkkejä kaipaa. Heitän sopivan määrän tatteja esikäsiteltynä ja hienonnettuna teflonkattilaan. Annan enimpien nesteiden haihtua, voita perään ja valkosipulia pari kynttä hienonnettuna. Pehmennetään hetki. Kuohukermaa sekaan ja koskenlaskijaa nokare. Annetaan koskenlaskijan sulaa. Maustetaan suolalla ja pippurilla. Pastan kanssa tämä muhennos on mainiota, leivän päällä varmasti myös. Minulla oli linssipastaa tavallisen sijaan.

Orastava flunssa ehkä tekee oloni hieman vetämättömäksi. Haaveilen uuniomenista ja vaniljajäätelön palasta kahvin kaverina. Sulatellaan nyt ensin pasta-ateria. Nuo uuniomenatkin on helppo valmistaa. Lohkotaan omenat annoskulhoihin (mikronkestäviin). Päälle loraus siirappia ja (ceylonin)kanelia. Mikroon niin kauaksi aikaa että pehmenevät. Kylkeen jätskiä. Helppoa ja niin hyvää. Eikä edes kamalan epäterveellistä. :) Riippuu määristä. Meillä nuita omien ja äidin omenapuiden omppuja piisaa joten tätä herkkua olemme nauttineet kahvilla useampana päivänä.

Haaveilen myös metsälenkistä koko perheellä. Pitänee toteuttaa vielä iltapäivällä. Aamulenkin skippasin juuri tuon flunssaisen olon vuoksi mutta ei olo niin huono ole ettenkö iltalenkille lähtisi - sieniveitsi taskussa toiveikkaana. ;)



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.