Siirry pääsisältöön

Umamia

Herkkutatit - aah. Niistä on päästy nauttimaan hieman epävarmasta kauden alusta huolimatta. Koiran ja pojan kanssa päivittäiset lenkkimme suuntautuvat nyt lähes ainoastaan metsään. Sieltä voi parhaassa tapauksessa löytää ainekset lounaalle. Kerran jos toisenkin olen palannut lenkiltä tatti tai pari mukanani. Siksi kuljenkin tattiveitsi taskussani katse tiukasti maassa. :D. Suurimman osan saaliista olen kuivannut ja uuni onkin hurissut taustalla keittiössä tuon tuosta. Se tietää talveksikin tattisoppaa. :)

Tattisapuska ei turhia kommervenkkejä kaipaa. Heitän sopivan määrän tatteja esikäsiteltynä ja hienonnettuna teflonkattilaan. Annan enimpien nesteiden haihtua, voita perään ja valkosipulia pari kynttä hienonnettuna. Pehmennetään hetki. Kuohukermaa sekaan ja koskenlaskijaa nokare. Annetaan koskenlaskijan sulaa. Maustetaan suolalla ja pippurilla. Pastan kanssa tämä muhennos on mainiota, leivän päällä varmasti myös. Minulla oli linssipastaa tavallisen sijaan.

Orastava flunssa ehkä tekee oloni hieman vetämättömäksi. Haaveilen uuniomenista ja vaniljajäätelön palasta kahvin kaverina. Sulatellaan nyt ensin pasta-ateria. Nuo uuniomenatkin on helppo valmistaa. Lohkotaan omenat annoskulhoihin (mikronkestäviin). Päälle loraus siirappia ja (ceylonin)kanelia. Mikroon niin kauaksi aikaa että pehmenevät. Kylkeen jätskiä. Helppoa ja niin hyvää. Eikä edes kamalan epäterveellistä. :) Riippuu määristä. Meillä nuita omien ja äidin omenapuiden omppuja piisaa joten tätä herkkua olemme nauttineet kahvilla useampana päivänä.

Haaveilen myös metsälenkistä koko perheellä. Pitänee toteuttaa vielä iltapäivällä. Aamulenkin skippasin juuri tuon flunssaisen olon vuoksi mutta ei olo niin huono ole ettenkö iltalenkille lähtisi - sieniveitsi taskussa toiveikkaana. ;)



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkua...

Toskakakkua vhh-tyyliin

Moikka moi kamut! Perjantaita mennään ja kaffepaussilla istun edessäni kuppi kahvia ja toskakakkupala. Tekaisin kakun jo aimmin ja kuvauspuoli on taas vähän heikkoa, mutta ansaitsi mielestäni kuitenkin postauksen, koska maultaan on ihan kelpo kahvileipä. Tämä resepti tuli vastaan taas Facebookin vähähiilariryhmässä ja on jo pitempään odottanut tulla testatuksi. Nyt sain sitten aikaiseksi samalla kun testailin niinikään vähähiilarisia valkosipulipatonkeja. Ne eivät saaneet minulta varauksetonta suositusta, mutta epäilen että vika saattoi olla leipurissa eli itsessäni koska soveltelin eli taidan antaa näille vielä uuden mahdollisuuden. Mutta tässä tulee tuo toskakakun ohje sikäli mikäli tekin haluatte tätä kaakkua testata. :) Toskakakku vhh-tyyliin  6 munaa 100 g voita 1 dl kermaa 1 dl sokeria vastaava määrä makeutusta (minulla karppisokeri) 2 dl kookosjauhoja 2 tl leivinjauhetta Mantelitäyte: 100g voita 100g mantelilastuja 1/2 dl sokeria vastaava määrä makeutus...

Uusi sämpyläresepti (vhh)

Kokeilin tänään jo useamman kerran silmiini osunutta ohjetta superpehmeille sämpylöille. Ohje löytyi Paulan ketoblogista. Maistuvia olivat. Kuten useampi kommentoija oli tuota ohjetta kommentoinut, minullakin sämpylät ehkä lässähtivät hiukan, mutta ei se makuun vaikuttanut, varmaankaan, sillä hyviä ovat. Valoa ja varjoa ja jäniksen loikat Superpehmeät sämpylät 2 munaa 250 g mascarponea ripaus suolaa 2 rkl psylliumia 2 dl mantelijauhoa 2 tl leivinjauhetta Riko muna ja sekoita joukkoon mascrpone. Helpoiten onnistuu sähkövatkaimella. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita kunnolla. Kostuta kädet vedellä ja  muotoile 8 palloa pellille. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja herkuttele.