Siirry pääsisältöön

Uusia ruokia ja ruokavaliopohdintaa

Hei ystävät,
niin ollaan jo elokuun puolella. Voi hurja kun aika vaan kiitää eteenpäin. Minun puolesta kesä saisi olla pidempi ja luulen että aika moni lukijakin yhtyy tähän. Toki kesää vielä on jäljellä ja syyskesässä on omat kivat juttunsa ja sitten kun syksy koittaa, se onkin ihan tervetullut ja kesä on jo hieman väsähtänyt ja itsekin väsähtää kesän menoihin. Itsellä kesäfiilis on jäänyt hieman laimeaksi johtuen miehen työkuvioista tai oikeastaan lomakuvioista. Talviloma jäi miehellä pitämättä ja nyt työkiireistä johtuen hän on pitänyt kokonaisen viikon lomaa ja toisen puolittaisen tehden töitä yöllä kun me pojan kanssa nukutaan. Ei kiva. Mutta näillä mennään ja ehdimme lomailla mökillä viikon ja saimme täytettyä pakkasta hilloilla. Niin mahtavaa! Lomalla ehdin miettiä myös ruokavaliojuttuja. Mökille tein suunnitelman lomaruuista joihin kuului mm täytetyt lätyt kasvistäytteellä, uusia pottuja, makkaraa, suolaista pannaria, lättyjä ja hampurilaisia (ruisleivästä,nam). Siinä viikon edetessä ja jo ennen sitä ahdistelin tuota ruoka-asiaa, koska arjessa teen nykyään ruokavalinnat pyrkien vähähiilihydraattisuuteen. Olen sallinut itselle kuitenkin aamulla yhden normileivän ja päivällä silloin tällöin esim jäätelöä ja välillä söin jo illallakin yhden normileivän. Ja papupastoja syön sekä kikherneitä ja mustapapuja enkä ole laskenut hiilarimääriä koskaan. Marjojakin menee varsinkin kesällä. Mutta nyt alkoi tuntua että jos kokeilisin oikeasti tiukempaa linjaa mitä hyvää se mahdollisesti toisi tullessaan. Olen kuullut että jaksaminen paranee, saa heittää diabeteslääkkeet pois ja sitten se ylipäänsä että jos tästä voisi parantua ja olla sen puolesta turvallisin mielin esimerkiksi diabeteksen komlikaatioiden suhteen. Niin mikä järki olisi syödä sitä hiilarisapuskaa mikä saa elimistön sairaaksi. Lääkkeet eivät tätä paranna eivätkä laske verensokeria normaaliksi kuitenkaan. Katsoin eilen vielä dokumentin Totuus hiilihydraateista. Oli yllättävän hyvä vaikka ennakkoasenteeni olikin epäilevä. Älkää ihmetelkö tai tuomitko jos silti joskus postaan hiilarisafkaa tänne. Aion kuitenkin suht rennosti ottaa vaikka tiedä kuinka tämä tempaisee mukaansa.
Tulipas pitkät pätkät juttua. Onko siellä muita diabeetikoita ja kuinka hoidatte diebetestä?
Nyt innostuneena ruotuun palaamisesta olen kokkaillut melkein kaikki tämän viikon ruuat ketoilijoille sopivina. Uusia kokeiluja on tullut tehtyä ja vinkkaan ne tänne jos joku innostuu kokeilemaan ja itsellekin muistiin. Ensimmäisenä suosittelen tätä jauhelihahässäkkää. Se on vähän niinkuin tortillan täytteet ilman tortillaa ja emme kaivanneet tähän sitä vehnälättyä lainkaan. Sanoisin että olo on ollut tasainen, ei kovaa väymystä, mitä nyt päällä oleva flunssa on saattanut väsyttää, eikä hirmuisia näläntunteita. No yksi ruoka ei täyttänyt ketoilijan kriteereitä eli kesäkurpitsaletut tillikastikkeella. Niin hyvää! Pitää sekin ohje muistaa postata ellen sitä ole aiemmin jakanut.

Omnomnom

 Jauhelihaa kasviksilla

Jauhelihaa maustettuna mieluisilla mausteilla, minulla tuli aika kiva näillä: musta- ja valkopippuri, savupaprika, pitsamauste, punasipulisilppu, suola, tomaattipure, valkosipuli..
Kurkkua
Kirsikka- tai luumutomaatit
Avokado
Fetajuusto
Aioli (Lidlistä) tai creme fraiche
Punasipuli
Mustapippuria avokadolle

Kaikki kauniisti lautaselle tarjolle vaan.



Chilinen varhaiskaalitonnikalapaistos

Varhaiskaalta
Tonnikalaa pari purkkia
Kesäsipulia
Mausteeksi chilijauhetta, curryä, valkopippuria, paprikajauhetta

Kuullota sipulia runsaassa voissa ja öljyssä ja mausta chilillä ja curryllä. Lisää suikaloitu kaali ja tonnikalat. Paista niin että kaali pehmenee. Mausta valkopippurilla, chilillä ja paprikajauheella. Oliiviöljyä reilusti päälle, sekoita ja anna hautua kannen alla.


Helppo ja nopea sekä ihan maistuva ruoka.


Coleslaw

Puolikas varhaiskaali pienittynä
2 porkkanaa raastettuna
Majoneesia
Sitruunanmehua
Ehkä sinappia
Vähän fetaa?
Turkkilaista jukurttia
Tuoretta tilliä
 
Ainekset sekoitetaan. Anna maustua hetki jääkaapissa. Tähän voi kokeilla muitakin ainesosia mitä mieleen tulee. Omalla fiiliksellä ja tunteella.


Nämä reseptit löysin facebookin vhh-ryhmistä. Olen muunnellut niitä itselle sopivaksi. Coleslawsta ei valitettavasti kuvaa ole. Mustikkapiirakankin ennätin eilen tehdä (vähähiilihydraattisena). siitä voisinkin postata ohjeen myöhemmin.
Kivasti olen mustikkaakin saanut poimittua, mutta toki vielä lisää pitää saada pakkaseen. Vadelmia kävin tänään poimimassa ja poika poimi niitä astiasta suuhunsa sitä mukaa kun minä niitä sinne nakkelin. :D
Eilen illalla oli kiva puuhastella pihalla kun innostuimme siistimään syreeniaitaa-sitä saakin olla joka vuosi leikkaamassa vaikka emme mitenkään säntillistä leikkausta harrasta. Poika haki tuon tuosta pikku kastelukannuunsa vettä lastenaltaasta ja kasteli tosi hyvin mm kurkun ja kukat pihassa :D Sitten lähestyikin tummat pilvet ja oli kiva tulla sisälle katsomaan se dokumentti. Niin ja kurkut sai sitten lisää vettä taivaalta. Heh.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutta lautasella

Nappasin tässä joku aika sitten Lidlistä Turkki-viikon aikaan myynnissä olleen Tulum-juuston ostoskoriini. En ollut sitä ennen kuullutkaan moisesta juustosta. Turkin ruokakulttuuri on minulle muutenkin vieras, kun taas Kreikan vastaava senkin edestä tuttu. Rakastan kreikkalaista ruokaa! :) Varsinkin kasvisruokia. No niin mutta pysyäksemme asiassa tämä purkki nokotti jääkaapissamme odottaen sopivaa hetkeä kun keksisimme ruuan johon voisimme tämän erikoisuuden upottaa. Googlailu tuotti tulosta sen verran. että löysimme pari kokeilemisen arvoiselta kuulostavaa reseptiä. Tuumasta toimeen siis.    Jännityksellä avasin purnukan kun en oikein tiennyt mitä tältä odottaa. Juusto ei ollut missään suolaliemessä. Se oli havainto numero yksi. Juusto ei ollut mitenkään kovaa vaan murenevaa ja lusikoitavissa. Maku muistutti fetajuustoa. Ei huono ollenkaan. Tämä oli lehmänmaidosta tehty; valmistuksessa ei ollut käytetty vuohenmaitoa kuten fetassa. Ja salaatti siitä tehtiin: Tulumjuusto

Pehmeää sitruunakakkua, maukasta hapankaalipiirakkaa ja syksyn kiireitä

 Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen näin muutaman kuukauden kokemuksella on melkoista tasapainottelua. Paljon ei ole jäänyt sijaa uusien reseptien kokeilulle, mutta jotain sentään on syksyisten päivien piristykseksi leivottu. Kokeilin ketositruunakakkua, jonka ohjeen löysin Facebookin Vhh-ryhmästä. Kakun maku oli parempi seuraavana päivänä, kun se oli saanut tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa. Mainitsemisen arvoinen on myös hapankaalipiiras, jonka ohjeen nappasin Kinuskikissalta ja pohjan muokkasin vähähiilihydraattiseksi.   Sitruunakookoskakku 60 g kookosjauhoa 5 munaa   60 g makeutusainetta (laitoin karppisokeria) 115 g sulatettua voita 1/2 puristettua sitruunaa 1/2 tl sitruunankuoriraastetta 1/2 tl ksantaanikumia 1/2 tl suolaa Kuorrute: 100 g Philadelphia-juustoa  n. 1,5 rkl makeutusta (oman maun mukaan) 1/2 rkl sitruunankuorta   Peitä pitkä leipävuoka (n. 12x23cm) leivinpaperilla tai voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Erota valkuaiset ja vatkaa ne kiinte

Vähähiilihydraattinen kuningatarpiirakka ja kirjasuositus

 Lupailin edellisessä postauksessa vähähiilihydraattisen mustikkapiirakan ohjetta. Tässä välissä kerkesimme testata toisenlaista marjapiirakkaa hieman eri pohjalla ja eri täytteellä. Tämä oli myöskin vähähiilihydraattinen ja täytimme sen vadelmilla sekä mustikoilla. Olikin kivan makuinen ja tykästyin tähän ehkä enemmän kuin aikaisemmin tekemäämme. Ohje on poimittu Ketoreseptit-blogista. (KLIK)    Vähähiilihydraattinen marjapiirakka Pohja: 100g voita 3/4 dl karppisokeria 1 muna 1 dl mantelijauhoja 1 dl pofiberiä 1 tl leivinjauhetta   Täyte: 150g metsämarjoja 200g mascarponea tai creme fraichea (minulla creme fraiche ja turkkilaista jukurttia) 1 muna 2 rkl karppisokeria 1/2 tl vaniljajauhetta   Nypi voi ja kuivat aineet murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm voidellun piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 minuuttia.