sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Vanhaa tuttua uudella twistillä eli kun ketorooni kohtasi tonnikalan

Heipä hei pitkästä aikaa. Nyt tuli tehtyä taas niin hyvää settiä, että oli pakko tulla jakamaan teillekin tämä jo aiemminkin blogissa vilahtanut makaronilaatikon vähähiilarinen serkku. Tällä kertaa tein laatikon tonnikalasta jauhelihan sijaan. Kunniaa reseptin keksimisestä en voi ottaa itselleni vaan olen siihen törmännyt Facebookin vhh-ryhmässä. Sieltä oli myös tuo idea vaihtaa jauheliha tonnikalaan. Tykkäsin tästäkin tosi paljon. Tonnikalaa oli muistaakseni alkuperäisessä ohjeessa käytetty 3 purkkia. Itse käytin tällä erää vain yhden purkin ja chilitonnikalaa, koska se on vaan niin hyvää. Kaveriksi laatikolle mies tekaisi pitsasalaatin ja minä vielä salaatille kastikkeen, vaikkei se sitä vättämättä kaipaa. Muistin sopukoista kaivelin tämän ohjeen tai oikeastaan reseptivihkostani kun pläräsin sitä ja alkoi tehdä niin kovasti mieli tuota kirpsakkaa kastiketta. Salaatti sinänsä oli meillä jo varsin mehukas, että tosiaan se ei sinällään alunperin lisäkastikkeita tarvisi - etenkin kun se jos sisältää kastikkeen itsessään-mutta parempi överit kuin vajarit hah. Tuo kastike on vegaaninen caesarkastike. En muista millään mistä tuonkin ohjeen alunperin löysin. Salaattiohje sen sijaan saattoi myös olla Facebookista, ellen ihan väärin muista. Olen vain tallennellut ohjeita reseptivihkooni enkä ole tullut laittaneeksi lähdettä talteen.


Ketoroonilaatikko tonnikalalla

1-3 prk tonnikalaa
500 g raejuustoa
3 munaa
1 prk kermaa
1/3-1/2 kasvisliemikuutiota
valkopippuria, muita mausteita oman maun mukaan
1 sipuli
öljyä paistamiseen

Paista pilkottu sipuli öljyssä pannulla. Lisää kerma ja kasvisliemikuutio sekä mausteet. Anna kiehahtaa niin että kuutio sulaa. Lisää tonnikala ja raejuusto. Maista. Lisää mausteita. Lisää munat ja kaada uunivuokaan. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Nauti sopivaksi jäähtyneenä.


EDIT: kokeilinpa tätä myös uudella kotimaisella luonnonkalasäilykkeellä, jota mydään samanlaisessa purkissa kuin tonnikalaa. Yksi purkki chilitonnikalaa ja yksi luonnonkalasäilykettä. Maku oli tosi jees, ketsupilla ja ilman. Ja kotimaisuus on aina kannatettavaa, rypiöljyt valutin pois, niinkuin tonnikalastakin. Jos joku siitä harmistuu. Kokeilkaa. Suomi nousuun ja luontokin kiittää.

Pitsasalaatti

1/2 kaalta
Raasta painele kulhon pohjaan. Voit käyttää hienontamiseen myös monitoimikonetta.
Lisää keskenään sekoitetut:
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl omenaviinietikkaa
1/2 dl vettä
1 rkl pitsamaustetta
1 tl suolaa (Herbamare) meillä tavallista
Anna salaatin maustua kylmässä yön yli.


Vegaaninen caesar-kastike

2 dl cashewpähkinöitä
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl sitruunamahua
1-2 rkl ravintohiivahiutaleita
1 tl dijonsinappia
1/2 tl valkosipulijauhe (meillä valkosipulipippuri)
1/2 tl suolaa
1-2 dl vettä

Liuota cashewpähkinät runsaassa vedessä yön yli ja huuhdo. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja sileäksi kastikkeeksi. Lisää vettä vähitellen, kunnes koostumus mieleinen.

Nyt muistuikin mieleeni että alkuperäisessä ohjeessa salaatti sisälsi muistaakseni rapeiksi paahdettuja kikhernekrutonkeja, romainesalaattia.. Itselleni olen kirjoittanut huomautuksen että fenkoli voisi toimia kivasti kastikkeen kera.

Jokos olette testailleet ketoroonilaatikkoa (nimihirviö? :D)?  Tästä sittten vain uutta kokeilua jatkoksi jos edellinen miellytti. :) Mukavan leppoisaa sunnuntain jatkoa. Meillä se jatkuu Netflixin leffan parissa. Poika joka valjasti tuulen menossa; välillä piti tulla kahvitauolle. You- sarja kesken ja Marie Kondo katsottu? Onko heittää ideoita mitä sieltä nyt kannattaisi katsoa? :) Ja leffoista puheen ollen vahva suositus täältä Green bookille. Viime sunnuntaina pääsimme miehen kanssa leffateatteriin pitkästä aikaa kahdestaan kun pikkumies oli siskollani hoidossa. Mutta nyt.. Sen leffan pariin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti